Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Felkészülni! 160 helyen tesztel a rendőrség okos traffipaxokat

Hamarosan mindent lát a rendőrség! Vajon a megyében hol, melyik utak mellett számíthatunk az intelligens nagy testvérekre?

A kérdésre egyelőre nem tudjuk a pontos választ, egyelőre az biztos, hogy százhatvan darab változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzeme kezdődik meg február elején - írta honlapján a rendőrség.

A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózathoz tartozó eszközökkel végzett mérések egyelőre nem járnak joghatással, az éles alkalmazás az egy hónapos felkészülési időszak után várható.

A rendőrség úgy fogalmazott, a „Célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések – A közlekedésbiztonság növelése terén kifejtett rendőrségi tevékenység komplex fejlesztése" című, VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt szerepe kulcsfontosságú a közúti halálesetek és sérülések számának csökkentése terén. A fejlesztés keretében a rendőrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsőként megvalósuló projekteleme a változtatható helyű KKEP-k tesztüzembe, majd alkalmazásba vétele.

A budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságok közlekedésrendészei február elején megkezdik a százhatvan darab változtatható helyű KKEP éles üzembe állítására való felkészülést.A közúti közlekedők országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, amelyekkel egyelőre nem végeznek a rendőrök joghatással járó méréseket.

A felkészülési időszak várhatóan egy hónapot vesz igénybe, ezt követően kezdődik meg az éles üzemeltetés.

 
A rendőrség felhívja ugyanakkor a közlekedők figyelmét, hogy a már rendszerben lévő sebességellenőrző készülékek ezen időszak alatt is alkalmazásban maradnak.

A rendőrség felvétele - Forrás: police.hu
A rendőrség felvétele - Forrás: police.hu


A változtatható helyű KKEP-k üzemeltetése alapfunkciókkal indul. Az eszközök a sebességellenőrzésen kívül a közlekedésrendészeti munkát is támogatják az automatikus rendszámfelismeréssel, a forgalomszámlálással és a torlódások észlelésével.

A további funkciók várhatóan 2015 júniusától lesznek elérhetőek. A változtatható helyű KKEP-k ellenőrzik majd a fényjelző készülékek jelzésire és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, az autóbusz forgalmi sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is.

Képesek lesznek észlelni a behajtási tilalom megszegését, a záróvonal átlépését és azt is, hogyha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg.

Szintén a rendőri munkát támogató funkcióként jelenik majd meg a veszélyes árut szállító járművek kiszűrése is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedékkérők, bevándorlók: mutatunk 3 ábrát, amelyből sok mindent megtudhat

Például, hogy koszovói a legtöbb menedékkérő Magyarországon. Tovább olvasom