Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Felavatták a szombathelyi Weöres-színházat - galéria

A magyar kultúra napján szombaton ünnepélyesen felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színház 1,85 milliárd forintos állami támogatással felújított épületét.

A teátrum társulata ez alaklomból Madách Imre: Az ember tragédiája című művét állította színpadra Jordán Tamás rendezésében. A színházavatón a kormány részéről Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely 2-es számú választókerületének Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, valamint Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mondott köszöntőt.

A színház épülete előtt Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott beszédet, majd az ókori katonai hagyományőrző Savaria Legió alakulatának bevonulása és tisztelgése után vágták át a nemzeti színű szalagot, a fényjátékba öltöztetett épület bejáratánál.

Felavatták a szombathelyi színházat. Fotók: MTI.


Ezt követően a színház aulájában Jordán Tamás köszöntötte a díszelőadás közönségét, majd megnyitottak egy színháztörténeti kiállítást és leleplezték Csonka Ernő szombathelyi festőművész Weöres Sándorról készített portréját, amelyet a művész a jeles nap alkalmából a színháznak adományozott.

Hende Csaba a nagyszínpadon elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: az összefogásnak köszönhetően újulhatott meg az a volt honvédségi épület, amely szavai szerint ezután a kultúra ügyét lesz hivatott szolgálni. Szőcs Géza arról szólt, Szombathely is belépett a kőszínházzal rendelkező városok láncolatába, ezzel a szombathelyiek régi vágya teljesült. Megjegyezte: a lakosságszámra vetítve sehol sincs annyi színház, mint Magyarországon. A szombathelyi Weöres Sándor Színházat 2007 szeptember 27-én alapította meg a város közgyűlése egyhangú szavazással.

Az Weöres Sándor Színház csak átmenetileg működött volna a felújított Helyőrségi Művelődési Otthonban, a gazdasági válság azonban közbeszólt sem a kormánynak sem a városnak nem volt 5-6 milliárd forintja az ötlettervben is megálmodott kőszínház felépítésére. Így vált végleges megoldássá az épület átépítése, színpadának korszerűsítése. A Jordán Tamás által "csodapalotaként" emlegetett színházi épület, a rendező megfogalmazása szerint: nemcsak az igényes színészi játékra ad elegendő teret, hanem arra is lehetőséget kínál, hogy a város szellemi életét alakítva igazi agora, fórum, találkozóhely legyen.

Olvasóink írták

 • 1. Eva- 2011. január 23. 14:32
  „Köszönjük a színházunkra adott 1 milliárd 850 millió forintot
  az mszp kormánynak és Gyurcsány Ferencnek!

  Állt a színház bejárata előtt egy transzparensen.
  Jogosan!

  "A szombathelyi Weöres Sándor Színházat 2007 szeptember 27-én alapította meg a város közgyűlése egyhangú szavazással."--
  Szombathely Megyei Jogú Város. volt polgármestere. Dr. Ipkovich György nem kapott meghívót a rendezvényre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Mal: a zöldhatóság 2018-ig megadta az engedélyt

A zöldhatóság jóváhagyta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. egységes… Tovább olvasom