Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Fegyverben a parlagfű: jó tanácsok

A parlagfű szezon csúcsa felé közeledünk, a legmagasabb napi koncentrációk augusztus végén, szeptember első két hetében várhatók - közölte az ÁNTSZ kommunikációs fóosztálya.

"Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata jelenleg 18 állomáson monitorozza a levegő pollenkoncentrációját. Az elmúlt évekkel igen nehéz összevetni a jelenlegi adatokat, mivel a szezon egy héttel később indult, és még nem érte el a csúcsot. A tavalyi napi maximumot Mosdóson mérték augusztus 28-án, 1466 pollenszem/m3 feletti értékkel." - derül ki a népegészségügyi szolgálat közleményből.

"A parlagfű pollen napi koncentrációjáról a www.oki.rayfield.hu oldalon lehet tájékozódni, Budapest adatait minden nap frissítjük. A többi város heti pollenszennyezettségéről legkésőbb a következő hét péntekén frissülnek az adatok, amelyek a napi értékek alapján súlyozott heti átlag koncentráció kategóriák. A kategóriákról azt kell tudni, hogy az alacsony koncentráció (0-9 pollen/m3 /nap) még általában nem okoz tüneteket. A közepes (10-29 pollen/m3) az érzékeny betegeknél már enyhe tüneteket vált ki, a magas kategória (30-99 pollen/m3) már minden betegnél tüneteket okoz, az igen magas kategória (100 pollen/m3 /nap felett) pedig minden parlagfű allergiásnál erős tüneteket vált ki.

A pollen allergiások számát csak becsülni tudjuk, amely mintegy 1,5-2 millió lehet. A pollenallergiások 40-60%-a allergiás a parlagfűre. A parlagfű irtásra irányuló intézkedések valószínűleg csökkentik a légköri pollenkoncentrációt, irtás nélkül még nagyobb lenne a szennyezés.

Néhány jó tanács: a parlagfű allergiások augusztus-szeptemberben elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni. Már a horvát tengerpart sem parlagfűmentes. A Földközi-tenger vidékeit fel lehet keresni, a parlagfű nem él meg a nagyon meleg, száraz területeken. Ha autóban utazunk, ne nyissuk ki az ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.

A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet, nem tanácsoljuk, hogy leheveredjenek a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a csapdák befognak.

Ha magas a légköri pollenkoncentráció, azt ajánljuk, hogy a parlagfű allergiások minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, elsősorban 10.00-14.00 óra között. A déli órákban a legmagasabb ugyanis a napi pollenkoncentráció. Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.

A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a vizes lemosás, felmosás is. Gyakran mossanak hajat a pollenallergiások, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát. Hasonló okokból ajánljuk a gyakori ruhaváltást is. A kimosott ruhát ne szárítsák a szabadban! A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsuk!" - áll az ÁNTSZ figyelmeztetései között.

Olvasóink írták

 • 2. zeta62 2010. augusztus 28. 20:55
  „Ha valakit tényleg érdekel a parlagfű...

  http://www.civilhirlap.hu/egeszseg/parlagfurol---maskent-43.html”
 • 1. zeta62 2010. augusztus 28. 20:43
  „Hiszti ez a javából, a gyógyszerlobbi keze van a dologban.
  A parlagfű önmagában nem lenne veszélyes, a dízelfüsttel együtt, amikor a légutakat kikezdte, már igen. Vajon svájc miért tiltotta be az első generációs dízel autókat?
  Talán a szmogért is a parlagfű a felelős, véletlenül se a károsanyag kibocsátást kellene firtatni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengett a föld Körmend közelében

Kisebb földrengés volt a Vas megyei Körmend közelében a péntekre virradó éjszaka - közölte a Magyar… Tovább olvasom