Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Európai hajózási konferencia Esztergomban

A vízi szállítás szerepe az uniós gazdaságok fejlesztésében, a hajós munka népszerűsítésének lehetőségei és az ágazat gazdaságosságának kérdései voltak a központi témái a NAIADES program értékelő konferenciájának csütörtökön Esztergomban - mondta Kazatsay Zoltán, az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának főigazgató-helyettese a rendezvény sajtótájékoztatóján.

A 2006-ban létrehozott NAIADES (Az európai hajózásért és belvízi szállításért tett fellépés és fejlesztés) program célja, hogy a közúti és a vasúti szállításhoz szükséges kisebb beruházással hozza létre a szükséges infrastruktúrát - tette hozzá Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Európában 37 ezer kilométernyi vízi út található, a 27 uniós tagállamból 20 rendelkezik belvízi hajóutakkal. A vízen kívül azonban jármű és kikötő is kell a szállításhoz - mondta a főigazgató helyettes. A három feltétel együtt határozza meg azt, hogy mennyi áru megy át a vízre - tette hozzá.

Az Európai Bizottság az idén áprilisban tette közzé a NAIADES program félidejű felülvizsgálati jelentését, amelyet a konferencia is megvitat. A program legnagyobb fogyatékossága az, hogy nem rendelkezik külön finanszírozással. Az Európa Bizottság ezért támogatja, hogy a 2013 utáni folytatás már kapjon önálló forrást.

Eddig a legnagyobb projekt, a Duna-Majna-Rajna vízi út kapott több uniós alapból 69 millió eurós fejlesztési támogatást.

A válság hatott a vízi szállításra is, de a forgalom-visszaesés ellenére megőrizte 5-6 százalékos részarányát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálfürdő, ásványvíz és korszerű egészségügyi ellátás a hosszú élet titka Zalaszentgróton

Mostantól a háziorvosi rendelőkben is modern környezet és ügyelet segíti a betegek gyógyulását… Tovább olvasom