Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Eső, árvíz - Árad a Rába és a zalai folyók is, jelentősebb árhullámok várhatók

A Rábán Körmendnél már szükség volt az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére, Zala megyében pedig több folyó és a Principális-csatorna is árad. A következő napokban várható csapadékos idő miatt jelentősebb árhullámok alakulhatnak ki.
Intenzíven árad a Rába, bár Szentgotthárdnál délben viszonylag alacsonyan tetőzött a folyó, Körmendnél már szükség volt az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére, a következő órákban további csapadék érkezésére és emiatt egy magasabb árhullám levonulására is számítanak a hidrológus szakemberek - tudatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

Az elmúlt napok esőzései miatt tovább emelkedett a vízszint a Principális-csatornán, újabb árhullám indult el a Murán, a Zalán egy métert emelkedett egy nap alatt a vízszint, a Kis-Balatonnál pedig a belvíz miatt továbbra is harmadfokú készültség van érvényben.

Nagykanizsán hét ellenzéki képviselő kezdeményezésére rendkívüli önkormányzati közgyűlést tartottak délelőtt a Principális-csatornán zajló védekezési munkálatok helyszínén.

A másodfokú készültség szintjének közelében tetőzhet a Duna a hétvégén a Győrhöz közeli Nagybajcsnál, Rajka és Dunaremete között délben elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint Budapestnél várhatóan az alsó rakpart szintjét sem éri el a levonuló árhullám. A Duna magyarországi mellékfolyói közül a Rábán a Szentgotthárd és Körmend térségében lévő mellékvízfolyásokon (Lapincs, Pinka) érkező vízhozamok miatt egyidejűleg kell gyors vízszintemelkedésre és védelmi fokozati szint elérésére számítani.

A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú szintet meghaladó vízállás várható. A Répcén is jelentős vízszintemelkedésre kell felkészülni. A Murán és a Dráván egyaránt az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladó vízállások várhatók.

Belvíz miatt öt vízügyi igazgatóság területén, hét szakaszon van érvényben elsőfokú, egyen másodfokú, hármon pedig harmadfokú készültség. A reggeli adatok szerint az elöntött terület nagysága 452 hektár, ebből öt hektár vetés-szántó.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) ülésén pontosították a létszám-átcsoportosításokat. Ennek nyomán délelőtt szegedi szakemberek indultak segíteni a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságra. A Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására talajmechanikai szakértőt rendelt ki az OMIT. A vízi közlekedés korlátozására egyelőre nincs szükség.

Az esőzések és a Balaton magas vízszintje miatt 14 ponton kijelölték a védekezésért felelős szakembereket, de még nem volt szükség vízkárelhárításra a tó körüli településeken - tájékoztatta Siklós Gabriella, az OVF szóvivője az MTI-t. A Balaton vízszintje pénteken 126 centiméter volt, ami 16 centiméterrel meghaladja a szabályozási maximumot, de a tó apasztásának sebességét napokon belül növelni kívánják, figyelembe véve a Kapos folyóból a Sióba érkező vízmennyiséget és a Sió terhelhetőségét is.

Lakóházakat veszélyeztet a megáradt Cuhai-Bakony-ér Mezőőrsön - közölte kora délután a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője.

Jelentős mennyiségű eső esett csütörtök éjjel Budapesten, a víz sok gondot okozott magánházaknál és több közterületen. A víz a XIII. kerületi Béke téren legalább ötven centiméter magasan állt, és egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört a víz.

A Zala megyei Alsórajkon három embert a faluházban kellett éjszakára elhelyezni, mert a közeli patak elöntötte a házukat.

Reggelre ismét megközelíthetővé vált két Zala megyei település, Nagybakónak és Kisrécse. A két falu felé vezető utakat korábban elöntötte a Bakónaki-patak.

Délelőtt újból megindult a vasúti forgalom Zalaszentjakab és Nagykanizsa között, ahol korábban egy váltóházat elöntött a belvíz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudta? 5 évre választjuk a polgármestereket okt. 12-én

A 2012-ben az új Alkotmány kimondta, a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket 5 évre… Tovább olvasom