Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Eskü a színpadon - a szocialisták nem mentek az utcára

Rendhagyó módon, a megválasztott szocialista képviselők nélkül alakult meg csütörtökön Szombathely közgyűlése.
A megyei jogú városban az önkormányzati választásokat nagy fölénnyel a Fidesz-KDNP nyerte, polgármesternek pedig szintén a pártszövetség jelöltjét, Puskás Tivadart választották meg. A közgyűlési többség javaslatára a választások eredményét csütörtökön a városháza előtt felállított színpadon hirdette ki a helyi választási bizottság elnöke; a polgármester és a megjelent képviselők is a nyilvánosságnak ezt a módját választva tették le esküjüket.

Az MSZP-SZTKE frakciójának öt tagja viszont előre bejelentette: tiltakoznak a szerintük "színpadias" körülmények ellen, ezért a városháza nagytermében várakoztak. A Jobbik és az LMP egy-egy mandátumot szerzett képviselője ott állt a színpadon és átvette mandátumát, az MSZP-SZTKE öt jelöltjét azonban hiába szólította a választási bizottság elnöke. A háromszáz fős hallgatóság soraiból, a távol maradó képviselők nevének elhangzása után többen felmorajlottak és a "hol vannak?" kérdést kiabáltak.

A polgármesteri eskü letétele után Puskás Tivadar azt emelte ki beszédében, hogy a képviselőknek minden igyekezetükkel Szombathelyért, valamennyiük közös jövőjéért kell dolgozniuk. Véleménye szerint nehéz helyzetben veszik át a város vezetését, ennek fő okaként pedig a település eladósodását jelölte meg.

Az alakuló ülés rövid szünet után már a városháza nagytermében folytatódott, melyen az addig távolmaradásukkal tiltakozó képviselők is részt vettek. Puskás Tivadar a közgyűlés bejelentette: az ülés végén lehetőséget kíván adni a képviselői eskü letételére azok számára is, akik az ülés elején, "talán mert elkéstek", azt nem tették meg. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője elmondta: azzal még egyetértettek volna, hogy a polgármestert ünnepélyes keretek között iktassák be tisztségébe, azzal viszont nem tudtak azonosulni, hogy a képviselők "az utcán" tegyenek esküt és vegyék át mandátumukat.

Puskás Tivadar válaszában azt hangsúlyozta: a szombathelyiek előtt kívántak tisztelegni azzal, hogy előttük, az ő közreműködésükkel tették le esküjüket, mellyel szavai szerint azt is hangsúlyozták, hogy a képviselőknek mindig szembe kell nézniük a választókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Jelöletlen tojásszállítmányok buktak le az iszapömlés miatt

Jelöletlen tojásszállítmányok buktak le a kolontári iszapömlés miatt. Tovább olvasom