Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Éppen tíz éve történt hasonló katasztrófa az Egyesült Államokban

Egy éppen tíz évvel ezelőtt történt ipari katasztrófa emlékeit idézték fel az egyesült államokbeli Kentucky államban a magyarországi vörösiszap-szennyezésről készült képek.
2000. október 11-én Inez településen átszakadt egy szénkitermelő vállalat iszaptározója, és mintegy 1100 millió liternyi fekete színű, ragacsos massza - a felszínre hozott szén finomítása során keletkező melléktermék - ömlött bele a környező vizekbe. Személyi sérülés nem történt, viszont a térségben súlyosan szennyeződtek a folyók és csermelyek. Az iszap végül az Ohio folyóba zúdult. A helyiek elmondása szerint nem egyszerűen sötét színű folyadék ömlött ki a tározóból, hanem egészen fekete, sűrű puding jellegű, szinte lávaszerű anyag hömpölygött végig a környéken.

A tározó tulajdonosa, a virginiai székhelyű Massey Energy egy leányvállalata végül 46 millió dollárt fordított a kiömlött massza feltakarítására. Ezenkívül 3,5 millió dolláros bírságot fizetett az állami hatóságoknak, és ismeretlen összegű kártérítést nyújtott a helyi károsultaknak. A Martin megyében történt iszapömlés után a hatóságok szigorították az iszaptárolásra vonatkozó szabályokat.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. október 11. 10:57
    „Ott szigorítottak.
    Itt nem fognak - elvégre Illés jobbkeze személyesen állapította meg a katasztrófa előtt, hogy minden rendben van! Ez csak egy sajnálatos baleset lesz a végén, felelősök nélkül. Akkor meg minek szigorítani??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Hetven százalékban elkészült a védőgát

Hetven százalékban elkészült a védőgát - ezt hétfőn kora reggel közölte Dobson Tibor. Tovább olvasom