Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Emléket állítanak Franjo Vlasic horvát bánnak Dombóváron

Emléket állít a dombóvári horvát kisebbségi önkormányzat a város szülöttének, Franjo Vlasic (1766-1840) horvát bánnak,

Az emléktáblát április 2-án, a dombóvári Nemzetiségek Házának falán helyezik el - közölte Varga-Stadler Gábor, a kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-vel. Az elnök hozzátette: a magyarországi horvát kisebbség történetét tanulmányozva meglepetéssel értesültek arról, hogy Vlasic Dombóváron született, a dombóvári római katolikus plébánia ma is őrzi keresztlevelét.

Mint mondta, az 1700-as évek elején jelentős számban telepedtek le horvátok nemcsak Dombóváron, hanem a közeli Bikalon és Mágocson is, a magyarországi horvátság északi határa éppen Dombóvár térsége. Varga-Stadler Gábor megjegyezte: a horvát bán azok közé a személyiségek közé tartozott, akik támogatták az Erdéllyel kapcsolatos korabeli magyar törekvéseket. Az ősi horvát, brinjei nemzetség sarja, Franjo Vlasic katonaként a napóleoni háborúban szerzett érdemeket, amiért Mária Terézia lovagkereszttel tüntette ki.

1824-ben vezérezredesi, 1831-ben tábornoki rendfokozatot kapott, 1832-ben lett Horvátország és Szlavónia bánja. Támogatta a horvát megújhodási mozgalmat, és védelmezte Horvátország Rijekával és a tengerparttal kapcsolatos jogait. Frankovics György horvát etnográfus, író ismertetése szerint Franjo Valsic-ot 1833-ban nevezték ki erdélyi polgári és katonai biztossá. Ebben a minőségében támogatta az erdélyi ellenzéki arisztokrácia alkotmányos törekvéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a Kis-Balatonhoz Charlie, a tavaszt hozó gólya

Néhány nap késéssel megérkezett a Kis-Balatonhoz Charlie, Vörs község tavaszt hozó gólyája, amely az… Tovább olvasom