Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Elöntés fenyegethet több dél-balatoni településrészt

Elöntés fenyegethet több dél-balatoni településrészt, mert a Balaton magas vízállása mellett a siófoki obszervatórium előrejelzései szerint 6-8 centiméternyi csapadék hullhat a térségben a következő két napon, 60-70 kilométer/órás erősségű északi-északnyugati széllel társulva.

Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI kérdéseire válaszolva hétfőn elmondta: 110 centiméteres ugyan a szabályozási maximum, de a Balaton jelenlegi 119 centiméteres vízállása nem tekinthető rendkívülinek. Négy évvel ezelőtt mértek 120 centiméteres, tavaly pedig 118 centiméteres vízállást is, a múlt évszázad elején pedig többször 150 centimétereset.

A rendkívüli helyzetet a szakember szerint az jelenti, hogy a mostani magas vízállást nem a szokásos tavaszi csapadék okozza. Május végén már javában apadni szokott a Balaton a melegtől, elzárt Sió-zsilip mellett is.

Jelenleg problémát okoz, hogy a Sión nem lehet növelni a vízeresztést 13 köbméter/másodpercnél nagyobb mértékben - holott az érdemi apasztáshoz ennek duplájára lenne szükség -, mert az így leengedett víz visszaduzzasztaná a még áradásban lévő Kapost. A másik gond, hogy a Sió siófoki belterületi szakaszán egy nagyobb szakaszon beomlott a csatorna oldala. Ha a betonba rakott terméskőből álló meder oldala becsúszik, az visszaduzzaszthatja a Siót, még nagyobb károkat okozva és tovább csökkentve a leengedhető vízmennyiséget.

Csonki István közölte: a mostani vízeresztési sebességgel, ha nem kap a Balaton jelentőseb vízutánpótlást, 3-4 naponta lehet egy-egy centiméternyit apasztani a tó vízszintjén. Ez kevés a jelenlegi esőzésekhez képest, így további vízszintemelkedésre lehet számítani a következő napokban.

Hozzátette, hogy az északi szél az általa megmozgatott víztömeg miatt további 10-15 centiméterrel növelheti a vízszintet a déli parton. Ez a legmélyebben lévő településrészeket - Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn, Balatonberényben - már elöntéssel fenyegetheti, hiszen ezeken a területeken sok ingatlan a Balaton 130 centiméteres vízállásának megfelelő szinten épült.

Olvasóink írták

  • 1. kackac 2010. május 31. 15:11
    „Talán el kéne vezetni azt a sok Balaton vizet a Rábába.
    kackac”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás - Utcákat, pincéket öntött el a víz Nagykanizsán

Nagykanizsán több utca is víz alá került, valamint pincéket öntött el az esővíz vasárnap délután. A… Tovább olvasom