Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Eloltották a királyszentistváni tüzet

Szerda hajnalra sikerült eloltani a múlt éjszaka keletkezett tüzet a Veszprém megyei Királyszentistvánon, a nemrég üzembe helyezett hulladékfeldolgozónál.

Személyi sérülés nem történt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

A háromezer négyzetméteres csarnoképületben a nagy mennyiségű felhalmozott hulladék gyulladt ki.

A tűz megfékezésén mintegy 45-50 tűzoltó dolgozott; a helyszínre kivonultak a veszprémi, a balatonfűzfői, a pétfürdői, a siófoki és a székesfehérvári egységek - mondta Sztanke Zoltán. Hozzátette: több járműfecskendővel, vizes és létrás kocsival, s egyszerre tíz vízsugárral sikerült a lángokat lokalizálni, majd eloltani.

Az égő hulladékot rakodógépekkel is hordták ki a tárolóhelyről és szétterítve oltották, de eközben egy munkagép is tüzet fogott, meghibásodott - mondta az ügyeletes, megjegyezve: elégtek az épületszerkezetek is, személyi sérülés viszont nem történt. Sztanke Zoltán közlése szerint a korábbi négyes, kiemelt fokozatú tűzriasztást hajnalra egyesre "vették vissza".

A helyszínen szerda reggel már csak a balatonfűzfői tűzoltók dolgoznak, úgynevezett utómunkálatokat végeznek - tájékoztatott az ügyeletes. Elmondta: a tűzvizsgálat már hajnalban megkezdődött, a keletkezési ok egyelőre ismeretlen. Nem tudott még információval szolgálni a kár nagyságrendjéről sem, a felmérés tart.

Sztanke Zoltán hangsúlyozta, hogy a nagy mennyiségű kommunális hulladék égése során nem szabadultak fel olyan gázok, mérgező anyagok, amelyek a lakókörnyezetre veszélyt jelentettek volna. Rámutatott arra: az igazgatóság veszélyelhárító csoportja mindvégig a helyszínen volt és a műszerekkel folyamatosan mérte a levegő füstkoncentrációját, szennyezettségét.

Előzmények - A helyszínen van több járműfecskendő, vizes- és létráskocsi, s egyszerre tíz vízsugár üzemel - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

Somlai Lajos elmondta: a mintegy háromezer négyzetméteres csarnoképületben keletkezett tüzet - ahol nagy mennyiségű hulladék gyulladt ki - sikerült körülhatárolni. Rakodógépekkel is igyekeztek az égő hulladékot kihozni a csarnokból és oltani - tette hozzá.

Azt már Lauer János ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató mondta el az MTI-nek, hogy munka közben az egyik rakodógép is "tüzet fogott" és meghibásodott. Elégtek az épületszerkezetek is, személyi sérülés nem történt - hangsúlyozta.

Az igazgató kitért arra is, hogy a kommunális szemét égése közben nem szabadulnak fel olyan vegyi anyagok, mérgező gázok, amelyek a lakókörnyezetre veszélyt jelentenének. Megjegyezte: a viszonylag erős szél még segíti is a füstfelhő eloszlását, elfújását.

Ettől függetlenül a az igazgatóság veszélyelhárító csoportja a helyszínen van, s folyamatosan méri műszerekkel a levegő szennyezettségét, a füst összetételét.

A tűz eloltásán a veszprémi, balatonfűzfői, pétfürdői és a siófoki tűzoltók dolgoznak, s időközben csatlakoztak hozzájuk székesfehérvári társaik is.

Korábban - Kigyulladt eddig ismeretlen ok miatt kedden este a Veszprém megyei Királyszentistvánon nemrég üzembe helyezett hulladékfeldolgozó, személyi sérülés eddig nem történt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem az MTI-t.

A feldolgozónak a mintegy háromezer négyzetméteres csarnoképülete, illetve az abban tárolt kommunális hulladék ég - mondta Lauer János ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Közlése szerint a lakókörnyezetre veszélyt jelentő mérgező anyag nincs a levegőben.

Az ezredes ismertetése szerint a lángokat a veszprémi, balatonfűzfői, pétfürdői és siófoki tűzoltók igyekeznek megfékezni mintegy harmincan, több járműfecskendővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orientális kiállítás, vásár és táncok találkozója - fotók

Az Orient Expon rengeteg kiállító, teltházas nézőtér és elismert előadók, oktatók workshopjai várták… Tovább olvasom