Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Elmaradt kilakoltatás Veszprém villanegyedében

Elmaradt egy vállalkozó kilakoltatása szerdán Veszprémben, noha a hitelező képviselője végrehajtóval és rendőrökkel jelent meg a város villanegyedében lévő, úszómedencés családi háznál.

A pénzügyi szolgáltató "elszúrta a végrehajtás kérését" - mondta a sajtó képviselőinek a helyszínen a vállalkozó, hangsúlyozva: a fia az adós, ám a hitel biztosítékául szolgáló, 46 millió forintra értékelt ház az ő nevén van.

A vállalkozó közölte: fia építőipari vállalkozása (amelyben ő is dolgozik) 30 millió forintos hitelt vett fel egy pénzügyi szolgáltató cégnél, biztosítékul családi házuk szolgált. A hitelből kifizették szállítóikat, alvállalkozóikat, de nekik nem fizettek a vevőik, megrendelőik, összesen 70 millió forinttal tartoznak a vállalkozásuknak.

Kitért arra, hogy a pénzt hitelező szervezetnek opciós jogot biztosít a szerződés - ez 46 millió forintról, azaz a ház értékéről szól -, s jelenleg is 30 millió forint a tartozásuk. Mint mondta, azt javasolta, hogy a két tétel közötti különbséget, azaz a 16 millió forintot kaphassa meg, abból vesz egy lakást és törleszti a hitelt.

Ez az elszámolás nem jött létre, mert a pénzügyi szolgáltató előbb kijelölt vevőként egy kft.-t, az pedig átruházta ezt a jogot egy, a Seychelles-szigeteken bejegyzett hitelközvetítő cégre (e cégnek és a hitelt biztosítónak a tulajdonosi köre lényegében ugyanaz), amely az opciós szerződésre hivatkozva a végrehajtást kérte - mondta a vállalkozó. Hozzátette, hogy közben ő bírósághoz fordult az elszámolási vita kérdésében, s most időt nyertek.

Horváth Zsolt, Veszprém fideszes országgyűlési képviselője a helyszínen újságíróknak elmondta: az elmúlt 2-3 évben pénzügyi vállalkozások szerveződtek arra, hogy a kiszolgáltatott helyzetű embereket kisemmizzék, félrevezessék. Sokan nem tudják, hogy egy szerződés aláírásával mire hatalmazzák fel a másik felet, adott esetben egy bankot, hitelező szervezetet - mondta a jogász végzettségű parlamenti képviselő.

Kiemelte: javasolta már a parlamentben, hogy ne a polgári törvénykönyv (Ptk.) általános szabályai vonatkozzanak az ilyen esetekre, hanem speciális jogszabályokat alkalmazzanak, mivel ez már külön üzletág lett. Mint elmondta, írt a pénzügyminiszternek, továbbá az igazságügyi és rendvédelmi miniszternek is, ám azt a választ kapta mindkét tárcától, hogy a jelenlegi szabályozás rendben van, az emberek legyenek tudatosabbak, olvassanak el mindent alaposabban.

A helyszínre érkezett Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere is, aki azt mondta: a "demonstratív ittlét el fogja rettenteni" a hitelezőt attól, hogy az átmenetileg megszorult vállalkozót kisemmizze, azaz még a vállalkozónak járó 16 millió forintot is eltegye. A sietségnek az az oka, hogy tartanak attól: az új kormány, az új parlament változtat a jelenlegi törvényeken, s nem teszi lehetővé, hogy tönkretegyenek embereket - tette hozzá.

A családi házból távozó végrehajtó és a pénzügyi szolgáltató képviselője nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

Olvasóink írták

  • 1. PaPa 2010. április 28. 17:36
    „Kíváncsi leszek egy panelos kilakoltatásnál hány Fidesz-es képviselő lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok-sok Marlboro a kamion alvázában - fotókkal

A vámosok 118 karton adózatlan Marlboro cigarettára bukkantak egy olasz kamion alvázában. Tovább olvasom