Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Elkezdődött a IX. Balatoni hal-és borünnep Balatonfüreden

Ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a IX. Balatoni hal- és borünnep Balatonfüreden.
A négynapos rendezvényen a közel húsz pincészet legkiválóbb borai és a balatoni halakból készült ételkülönlegességek kóstolója mellett színvonalas kulturális műsorokkal várják a látogatókat Balatonfüred mellett Csopakon, Paloznakon, és Tihanyban.

Az ünnepélyes megnyitón - amelynek az eső miatt a Tagore-sétány helyett a Kisfaludy Galéria adott otthont - a rendezvénysorozat örökös fővédnökére, Mádl Ferenc volt köztársasági elnökre egyperces néma felállással emlékeztek a megjelent tudósok, közjogi méltóságok, közöttük Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kő Pál Kossuth-és Munkácsy-díjas szobrászművész, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész. Bóka István országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere megnyitó beszédében felidézte Mádl Ferenc szavait, aki egyik utolsó köszöntőjében a horgászokat, halászokat, bortermelőket és a magyar gasztronómia művelőit dicsérte.

A polgármester elmondta, a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a balatoni halakra, a helyi és országos borosgazdákra, s a vendéglátókra. Emlékeztetett arra, hogy Balatonfüred a 19. században, a reformkorban a magyar progresszív értelmiség gyülekezőhelye volt, s ez az ünnep is ilyen alkalom. Az ötletadó Kristóf Attila nyomán indult kezdeményezés mára Balaton-felvidéki és kisrégiós ünneppé alakult, ahol "egy jó pohár bor mellett cserélhetünk eszmét jelenről, jövőről vagy a múltról" - fogalmazott Bóka István. Korzenszky Richárd tihanyi perjel ünnepi áldásában kiemelte: emberi módon akkor lehet élni, ha mindenkinek meg lesz a mindennapi kenyere. Elmondta, hogy az imádságba foglalt mindennapi kenyér arra a kenyérre is vonatkozik, ami majd a mennyek országának asztalán lesz elérhető minden hívő ember számára. A hal-és borünnepen Illyés Gyula Hálóm s halam című verséből olvasott fel idézetet, amelyben a költő azt írja: "Nagy pénz árán itt a paraszti tapasztalat: nem fog a háló egy-egy szem halat." Kontrát Károly beszédében a helyi értékek újrateremtéséről beszélt. Kiemelte, hogy a kultúra és a magyar közélet jeleseinek megjelenése lehetőséget ad arra, hogy a bor és a hal élvezete mellett szó essen országról, nemzetről és a közös gondokról. A borbemutatók és borvásár mellett napközben könyvbemutatók, könyvvásár várja a vendégeket a balatonfüredi Tagore-sétányon, a szabadtéri színpadon - ahol péntek este a Magyar Állami Népi Együttes lépett fel - koncerteket, folklórműsort tartanak.

Az idei borünnep díszvendége Kecskemét városa, szombaton halászléfőző versenyt szerveznek Csopakon és Paloznakon is. A négynapos programsorozaton a HírTV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió szervez közönségtalálkozókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütköztek az autók Kisbérnél - két halálos áldozat - fotók

A két sofőr a helyszínen életét vesztette, két nő és egy kislány súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült a 81-es úton, Kisbér közelében történt balesetben. Tovább olvasom