Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Életfogytiglant kapott a móri bankrabló

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Weiszdorn Róbertet csütörtökön jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla a 2002 májusában elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás miatt. A férfi 40 év után bocsátható leghamarabb feltételesen szabadlábra; Weiszdorn akkor 74 éves lesz.
    

    A Fővárosi Ítélőtábla ezzel helyt adott az ügyészi  indítványnak és tíz évvel megemelte a feltételes szabadlábra  bocsáthatóság időtartamát, ugyanakkor nem ítélte tényleges  életfogytig tartó szabadságvesztésre, ahogy azt a vádhatóság  képviselője elsődlegesen kérte.  

    A táblabíróság előre kitervelten, társtettesként,  nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében  mondta ki bűnösnek Weiszdorn Róbertet. Az előre kiterveltséggel  kapcsolatban, amelyet a korábbi elsőfokú döntés nem állapított meg,  a bíró azt mondta: a vádlottak lőgyakorlatot végeztek, tervezték a  rablást, terepszemléket tartottak, irányzott és nem figyelmeztető  lövést adtak le a bankfiókban.  
    A mintegy kétórás indoklás során a bíró az újabb minősítő  körülmény mellett a büntetés kiszabásánál aláhúzta: Weiszdorn Róbert  rendkívüli tárgyi súlyú bűncselekményt követett el, amely a  legszigorúbb büntetést, az életfogytig tartó szabadságvesztés  kiszabását indokolja. Hozzátette: figyelembe véve azonban a  szerepét, nem tartotta arányosnak a tényleges életfogytig tartó  fegyházbüntetést, azonban indokoltnak találta a feltételes  szabadlábra bocsáthatóság időtartamát megemelni.  

    Kitért arra is, hogy az előzetes letartóztatása során  öngyilkosságot elkövető, a bankfiókban 2002. május 9-én  kivégzésszerűen gyilkoló Nagy László erőteljes ráhatását nem lehet  Weiszdorn Róbert számára enyhítő körülményként értékelni. A bíróság  szerint Weiszdorn több emberrel beszélt a bankrablás után telefonon,  de senki nem számolt be arról, hogy zaklatott, zavart lett volna a  férfi.  

    Az ítélet szerint Weiszdorn volt az, aki segített a bankfiók  feltérképezésében, a rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre,  majd - magát biztonsági őrnek kiadva - a pénzintézet ajtajához állt  és elküldte az érkező ügyfeleket.  

    A táblabíróság kimondta: a bankfiókba belépve először Weiszdorn  lőtt, majd a bank ajtajában állva segítette társát a bűncselekmény  véghezvitelében. Hangsúlyozta: alapvetően hibás volt az a védői  érvelés, hogy a vádlott cselekményét külön kell vizsgálni, s az csak  testi sértést valósított meg, mert a biztonsági őrre leadott lövések  életelleniek voltak.  

    A bankrablást követően az elkövetőket Mór határában gyorshajtás  miatt megállították a rendőrök és megbírságolták Nagy Lászlót. A  bíróság rögzítette: másfél órával később rendeltek el útzárat,  mégsem merült fel, hogy ellenőrizzék a bírságolással kapcsolatos  adatokat. A bírságról szóló tömb rendőrségi példányát csak az új  eljárásban, 2007 januárjában küldték meg a megyei  rendőr-főkapitányságnak, amikor Nagy László már más körülmények  között a rendőrség látókörébe került.   

    A bíróság szerint alapvető hiányosságokat mutatott a helyszíni  szemle, a rendőrség munkatársai szakszerűtlenül jártak el. Példaként  említette, hogy az épület körül nem kerestek lövedéket, holott az  ablaküvegen két lövésnyom is volt, de még azokat sem látták el  számmal. Rögzítették, hogy a helyszínen talált holttesteket  elmozdították, de azt nem, hogy mely holttesteket és hogyan.  

    Az eljáró bíró az elsődleges bizonyítékok szempontjából  különösen jelentősnek nevezte a Kaiser Edével és Hajdú Lászlóval  szembeni eljárásokat, akiket elsőként vádoltak meg a bankrablás  elkövetésével. Az indoklás során a bíróság tételesen felsorolta,  hogy 2004-ben Kaiser Edét tényleges életfogytig tartó  szabadságvesztésre ítélték az ügyben, s egy évvel később a döntés  jogerőre emelkedett másodfokon. Hajdú László esetében új eljárást  írt elő a táblabíróság, ügyében várhatóan januárban lesz jogerős  döntés. Kaiser Ede perújítási eljárása is folyamatban van, azt a  jövő héten tárgyalja ugyanaz a tanács, amely Weiszdorn Róbertet  bűnösnek mondta ki.  

    A bíró felidézte azt is, hogy a móri eljárásban akkor  következett be fordulat, amikor egy férfi bejelentette, hogy  Tatabánya és Tarján között, az erdőben, több száz töltényhüvelyt és  kilőtt lövedéket talált. A rendőrség később megállapította: 17  töltényhüvely a Móron használt fegyverből származik. Az ügyben  tartott rendőrségi sajtótájékoztató után jelentkezett egy tanú, aki  emlékezett, hogy fémdetektorával kivitt egy bizonyos embert az  erdőbe. A bíró szerint csak a véletlennek köszönhető, hogy az  illetőnek még megvolt a telefonszám a híváslistájában Nagy Lászlóhoz.  

Előzmények

A móri bankrablás dossziéja a kisalfold.hu-n >>
Korábban - Csütörtökön hirdetnek ítéletet a móri perben

Várhatóan  ma hirdetnek jogerős ítéletet a móri perben a Fővárosi Ítélőtáblán,  az ügyben Weiszdorn Róbertet korábban nem jogerősen társtettesként,  nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében  mondta ki bűnösnek a Fejér Megyei Bíróság.  

A perbeszédek során a védő határozott idejű szabadságvesztést indítványozott, az ügyész azonban súlyosbítást, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért a vádlottra.

A 2008 decemberében született elsőfokú ítéletben életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki a bíróság a vádlottra, de a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből nem zárta ki, annak legkorábbi időpontját 30 évben határozta meg.

A nem jogerős ítélet szerint Weiszdorn volt az, aki segített a bankfiók feltérképezésében, a rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd - magát biztonsági őrnek kiadva - a pénzintézet ajtajához állt és elküldte az érkező ügyfeleket.

A bankrablás során alig több mint 7 millió forintnak megfelelő pénzt - forintot és valutát - zsákmányoltak a tettesek.

A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében korábban Kaiser Edét mondta ki bűnösnek a Fővárosi Bíróság, társaként Hajdú Lászlót hozták összefüggésbe a bűncselekménnyel. Kaiser Ede perújítási eljárását, illetve Hajdú László más, Kaiser Edével együtt elkövetett rablások miatt indult eljárását szintén a móri pert tárgyaló tanács tárgyalja másodfokon a következő hetekben.

Olvasóink írták

 • 7. Maori 2010. december 09. 20:39
  „Már most annyiban van! Erre nem is sajnálom. De a következő nyegyven évre a Nagyvezír elintézhetné, hogy a fogvatartási költségeit ledolgozhassa. Szép-szép a háromcsapás, csakhát így drága!”
 • 6. szilidzsi 2010. december 09. 19:26
  „A negyven év alatt legalább 70-80 millióba fog kerülni ez a féreg...”
 • 5. zsizsikee 2010. december 09. 14:45
  „...időben...”
 • 4. Mankapunka 2010. december 09. 14:04
  „Így van,villamosszék,és meg oldva a problémája.”
 • 3. dw748a 2010. december 09. 14:00
  „És ehhez az ítélethez 8! év kellett!!!!
  No komment!”
 • 2. anya2007 2010. december 09. 13:26
  „40 év múlva már nem lesz sehol, de addig is sajnos nekünk kell eltartanunk!!!!”
 • 1. palma21 2010. december 09. 12:48
  „Kevés!!!!!!!!!
  Tudom nincs már halálbüntetés,pedig megérdemelné!!!!8 családot tett tönkre,ő meg 40 év múlva szabadon engedhető és szabadon is engedik majd,mert jól fog viselkedni.Mit is tehetne mást vigyáznak rá...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás! Az átvert nyugdíjasoknak 160 ezer eurós hitelt kell visszafizetniük

Két idős asszonyt csapott be egy 41 éves sitkei nő, aki azzal kereste meg őket, hogy meg akarja venni ingatlanaikat. Tovább olvasom