Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Életfogytiglani fegyházra ítélték az édesanyját megölő szombathelyi férfit

Élete végéig fegyházban kell maradnia annak a 26 éves férfinak, akit előre kitervelten, több emberen, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondott ki bűnösnek pénteken első fokon a Szombathelyi Törvényszék.

Élete végéig fegyházban kell maradnia annak a 26 éves férfinak, akit előre kitervelten, több emberen, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondott ki bűnösnek pénteken első fokon a Szombathelyi Törvényszék.

Z. Ádám Péter 2006-ban több tucat késszúrással megölt egy idős bolttulajdonost, majd tavaly, szintén brutálisan, édesanyjával is végzett. Mindkét esetben a pénzszerzés, a nyereségvágy volt tettének mozgatórugója, a gyilkosságokat pedig olyan kegyetlenséggel hajtotta végre, hogy a bíróság álláspontja szerint csak a legsúlyosabb büntetést lehetett rá kiróni, és a társadalom megóvása érdekében az elítélt nem helyezhető feltételesen szabadlábra.

A vádlott hátulról támadt a Jászai Mari utcai garázsbolt 70 éves tulajdonosára, és 57 késszúrással ölte meg, hogy megszerezze a férfi 30 ezer forintját. Azért szúrt többször, hogy az ismerős boltos biztosan meghaljon, és ne ismerhesse fel - ismertette az ítélet indoklásában a bíró. Alvó édesanyját, aki egész eddigi életében eltartotta az munkahellyel és jövedelemmel nem rendelkező férfit, azért ölte meg 37 késszúrással, hogy megszerezze az asszony előző nap felvett 90 ezer forintnyi fizetését.

Z. Ádám Péter a pénzből Szlovákiába utazott, és egy hetet töltött interneten megismert barátnőjénél; kirándulni jártak, szórakoztak. A férfi azt tervezte, hogy hazaérkezése után öngyilkos lesz. Budapesten egy panzióban kibérelt egy szobát, fel is vágta az ereit. Akkor ejtett súlyosabb sebet magán, amikor a kommandósok rátörték az ajtót, és el akarták fogni. Öngyilkossági kísérletének indítéka a bíróság szerint nem a megbánás, hanem a felelősség alóli kibújás volt. A bíróság nem jogerős ítélete szerint a vádlott bűnösségét egyértelmű bizonyítékok támasztják alá.

A nyomozati szakban részletes beismerő vallomást tett, és noha később a tárgyaláson visszavonta, abban olyan részleteket mondott el, amelyeket csak a tettes ismerhetett. A bíróság nem fogadta el a vádlottnak azt a védekezését, hogy a beismerő vallomást rendőri brutalitás hatására tette, ezt az állítást ugyanis nem támasztotta alá semmiféle bizonyíték, a kihallgatásokról készült videofelvételek pedig cáfolják. Az első emberölés elkövetésekor a tettes is megsérült, a rögzített vérnyomból pedig kimutatták a vádlott DNS-ét.

A második esetben a lakás ajtaja be volt zárva, ahhoz csak a vádlottnak és édesanyjának volt kulcsa. A bíró hangsúlyozta: különösen súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy tettét a vádlott az édesanyjának sérelmére követte el, olyan emberre támadva, aki védekezésre képtelen volt, hiszen aludt. A férfi két kalapácsütést mért édesanyjának fejére, majd 37-szer megszúrta, és a torkát is elvágta. A bíróság a vádlottat mellékbüntetésül tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte több mint egymillió forint bűnügyi költség megtérítésére is.

A vádlott és védője a tényállás téves megállapítása miatt felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ügyész tudomásul vette az ítéletet. Az ügy iratait a Győri Ítélőtáblához terjesztik fel, az ítélet nem jogerős.

Olvasóink írták

  • 2. Dwatson 2012. március 23. 20:38
    „Én enyhíteném a büntetését felfüggesztettre,de a felfüggesztését kötéllel hajtanám végre!
    Még csak 26 éves és évi 4-5 millióba kerül a tartása élete végéig,azaz százmilliókba,az adófizetők pénzéből!
    Ez a tetves gyilkos bárkit megölhet közülünk,de az ő életére az egész igazságszolgáltatás vigyáz,nincs igazság!”
  • 1. sorok_közt 2012. március 23. 19:21
    „És a Híradóban kitakarják a pofáját, mert joga aztán van ám őkelmének!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Sokszínű, a turisták számra is vonzó programokkal - koncertekkel, táncszínházzal, versmondókkal,… Tovább olvasom