Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Élet a vörösiszap után: nézze meg az új kolontári és devecseri lakóparkot! Videó!

Devecseren és Kolontáron még most is zajlanak a munkálatok. Az áradás sújtotta területeken munkagépek dolgoznak. Vörös foltokat már csak itt ott láthatunk. A két település élete szép lassan visszazökken a rendes kerékvágásba.
Devecserre érkezve nagy munkálatoknak lehetünk szemtanúi. Az átkozott vörös iszap már eltűnt az utcáról s az egykori házak is, amelyek az áradat során lakhatatlanná váltak. Az érintett területen ottlétünkkor munkagépek dolgoztak, teherautók hordták a földet.

"A lebontott területen nem lesznek új lakóházak, egy parkot alakítunk ki, mely azt jelképezi: van élet a vörösiszap után" - mondta el a kisalfold.hu-nak a helyszínen Kovács László, Devecser alpolgármestere.

Azok, akiknek a házuk bánta a tragikus katasztrófát, beköltözhettek az újonnan épült lakóparkba. Az alpolgármester elmondása szerint a lakók egyre inkább kezdenek hozzászokni új otthonukhoz. Bár a tavaly októberben történtek mindenkiben mély sebet és fájó emlékeket hagytak, az élet szép lassan visszatér a normális kerékvágásba.

Az új lakóházak egyike. Fotók: Cseh Róbert
Az új házak egyike. Fotók: Cseh Róbert

Lassan egy év telt el az egész országot mellbevágó katasztrófa óta. Egy emberként adott mindenki segítséget és kerestette a felelősöket.

Devecseren talákoztunk Ékes József országgyűlési képviselővel is, aki példaértékűnek ítélte meg azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ország tett annak érdekében, hogy a szerencsétlenül járt emberek új életet kezdhessenek.

Pergola Devecseren, a lakópark központjában.
Pergola Devecseren, a lakópark központjában.


"Amit a magyar szakemberek tettek a térségben, az a világ számára is példamutató. Sehol a világon nem jártak el így a kormányok az ipari balesetek kapcsán" - nyilatkozta a képviselő.

Kolontáron és Devecseren, az új lakópark házainak postaládája felett egy-egy tégla van beépítve azokból a házakból, amelyeket megrongált a vörös áradat.

Élet a vörösiszap után Devecseren és Kolontáron - Fotó: Cseh Róbert


Kovács László hozzátette: ez egy szimbólum, amely egyrészt azt jelenti: túl kell lépnünk a tragédián, meg kell tanulnunk felejteni és újra kezdeni, ugyanakkor egy emlék is, amely figyelmeztet minket arra, mi történt ezekben a nehéz időkben.

Videó: Cseh RóbertOlvasóink írták

 • 7. csery 2011. augusztus 20. 06:31
  „Szépek ezek a magyaros kis házak. Iyenek kellenének az egész országba, nem pedig órmótlan, tájidegen, oda nem illő förmedvények. Sajnos rengeteg van belőlük.”
 • 6. Jandex 2011. augusztus 20. 06:29
  „"Egy emberként adott mindenki segítséget és kerestette a felelősöket."
  Igen és "nagy" királyunk rögtön le is nyúlta az összeadott 2 Mrd Ft-ot!
  Felelős pedig még mindig nincs de legalább a kátrányos helyzetűek örülhetnek!”
 • 5. kissziszi 2011. augusztus 19. 19:04
  „Putyilov és Lívia 66 .Örüljetek hogy nektek nem úszott el a házatok és nem sérültek meg vagy nem halt meg egy családtagotok sem ilyen körülmények között. Panelban is élnek emberek putri stílusban.”
 • 4. Lívia66 2011. augusztus 19. 15:52
  „Én inkább az átadás után egy évvel nézném meg a házakat, hogy mennyire becsülték meg azok, akik a putri helyett ilyeneket kaptak....”
 • 3. rozinéni 2011. augusztus 19. 14:53
  „én is sajnálom őket, mert egy ilyet átélni biztosan nagyon borzaszto, de azért nem hiszem hogy mindenkinek egyformán kellett a támogatás, és ha megnézzük vannak az országban még bőven hátrányos helyzetüek akkor nekik is lehetne valamit adni”
 • 2. blaze 2011. augusztus 19. 10:18
  „Én is láttam és nem irigykedek senkire, aki átélte azt a borzalmat...
  Annyiban azért igazat adok, hogy jónéhány támogatás célt tévesztett, míg igazi károsultakat elfelejtették...
  De hát már megszoktuk, ilyen a pozitív diszkrimináció...”
 • 1. Putyilov 2011. augusztus 19. 10:00
  „A régi házakról is kellene fotó. Nem is sajnálkoznának annyian. Én láttam élőben őket.
  Az új házak kerítése többet ér,mint egynémely régi "ház". Olyan is kapott kárpótlásul 102 cm-es LCD tv-t,akinek egy régi junyoszty berregett az albérletében(!).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlott a nagycenki képviselő-testület

Négy igen, három ellenében a nagycenki képviselők a testület feloszlatása mellett döntöttek… Tovább olvasom