Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Eladósodott az ajkai önkormányzat

Likviditási nehézségekkel küzd az ajkai önkormányzat, a város több szolgáltatónál felhalmozódott tartozásállománya a milliárdos nagyságrendet is elérheti - mondta el Fülöp Zoltán, a város fideszes önkormányzati képviselője szerdán az MTI-nek.

Ajka "az összeomlás szélén áll", a város 560 milliós működési célhitelkérelmét és a folyószámla hitelkeretének 200 milliós emelését a számlavezető OTP Bank elutasította - mondta Fülöp Zoltán, aki nyolc évig - egy hónappal ezelőtti leváltásáig - az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke volt. A város önkormányzata a képviselő tájékoztatása szerint több szolgáltatónál jelentős tartozást halmozott fel, ezek összege - bár pontos információt nem kaptak - a milliárdos nagyságrendet is elérheti.

Fülöp Zoltán elmondta, hogy Ajka a város többségi tulajdonában lévő Avar Ajka Városgazdálkodási Kft.-nek 330 millió forinttal tartozik, a cég parkfenntartási, hulladékszállítási és hóeltakarítási feladatokat lát el. A helyközi közlekedést biztosító Somló Volánnak a 2010-re vállalt 43 millió forintos kötelezettségből december 14-ig mindössze 3 millió forintot fizettek, a vízszolgáltató Bakonykarszt Zrt.-nél eléri a 30 millió forintot a város tartozása.

Fazekas Csaba, a Bakonykarszt Zrt. gazdasági igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy az ajkai önkormányzatnak nincs tartozása a cégüknél. A gazdasági igazgató hozzátette, hogy több ajkai vállalkozás tartozik a cégnek, de azt nem tudja, hogy ezek a város tulajdonában vannak-e.

Megerősítette a tartozás tényét Barta János, a Somló Volán Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Elmondta, hogy Ajka adóssága 40 millió forintot tesz ki, és ez jelentős nehézséget okoz a vállalatnak.

Kapusi Krisztián, a hulladékgazdálkodási vállalat regionális igazgatója annyit erősített meg, hogy Ajka tartozik a cégüknek, de összeget nem mondott.

Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere az ügyben későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Pákai Péter, a pénzügyi bizottság frissen kinevezett szocialista elnöke az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mert véleménye szerint a város likviditási gondjaival kapcsolatos kérdésekben nem az ő feladata tájékoztatást adni.

Szerdai cikkében a Magyar Hírlap - ellenzéki, fideszes helyi önkormányzati képviselőkre hivatkozva - azt írta, hogy már nemcsak fizetésképtelen, hanem hitelképtelen is Ajka városa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás miatt bezárt a Jurisics-vár

Funkcióbővítő felújítás miatt január elsejétől bezárt és legalább egy évig még nem lesz látogatható… Tovább olvasom