Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Együtt újítják meg Kőszeg műemlék épületeit és a felsőoktatást

Kőszeg leromlott vagy használaton kívüli, műemléki védettség alatt álló épületeit kívánja megújítani és a regionális tudásfejlesztés, a minőségi felsőoktatási központjává tenni az a kormányzati támogatást élvező program, amelynek elképzeléseit kedden ismertettek a kőszegi Európa-házban.
A kreatív város - fenntartható vidék elnevezésű program koncepcióját az ISES Alapítvány kutatócsoportja dolgozta ki Miszlivetz Ferenc professzor irányításával, a kormány pedig idén áprilisban másfél milliárd forintnyi támogatást biztosított a program első üteméhez azzal, hogy a fejlesztések többségéhez a 2014 és 2020 közötti uniós források állnak majd rendelkezésre. Miszlivetz Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta: a kutatócsoport által már 2012-ben kidolgozott koncepció központi eleme egy új típusú tudásközpont létrehozása.

Szavai szerint a Pannon Egyetemmel partneri együttműködésben hamarosan megkezdi munkáját Kőszegen a Centre for Advanced Studies (felső szintű tanulmányok központja), amely elismert hazai és külföldi kutatók részvételével újszerűen kapcsolja össze az elméleti és gyakorlati kérdéseket, hidakat építve a különböző tudományágak között. Tájékoztatása szerint a zökkenőmentes működést az Új Közép-Európa ösztöndíjprogram biztosítja, amelynek első kedvezményezettjei már megkezdték kutatómunkájukat Kőszegen. Közölte: a csaknem tíz évre szóló nagyszabású fejlesztési programot, amelynek célja, hogy Kőszeg a minőségi felsőoktatás egyik közép-kelet európai bázisává váljon, a megvalósíthatósági tanulmány véglegesítése után ismertetik.

A tervek szerint a program részeként olyan épületeket újíthatnak fel, mint a Festetich-ház, a volt Bálház, a Művészetek Háza, a bencés rendház és a volt zsinagóga. Ezeket a műemléki védettség alatt álló, de erősen leromlott állagú épületeket a felsőoktatás, a kultúra vagy a rekreáció szolgálatába állítanák. Miszlivetz Ferenc hangsúlyozta: a ma is iskolavárosnak mondható történelmi kisváros adottságai, építészeti öröksége és szellemisége kiválóak ahhoz, hogy Kőszeg valódi egyetemi város legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyautó és traktor ütközött a 84-es főúton

A közlekedési baleset a 84-es főúton, Zsédenynél történt. Úgy tudni, egy személy megsérült. Tovább olvasom