Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Egyetemisták tüntettek Szombathelyen

Egyetemi hallgatók demonstráltak kedd este Szombathely főterén a felsőoktatásban tervezett változtatások ellen, a tüntetésen a szervezők becslése szerint mintegy négyszáz diák vett részt.
A hallgatókból és mintegy tucatnyi szakszervezeti aktivistából álló menet együtt érkezett meg a demonstráció helyszínére, közben a szakszervezetek képviselői sípokat fújtak és a Liga, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Vasutasok Szakszervezetének zászlóit, valamint nemzetiszínű zászlókat lobogtattak.

Kéri Péter, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (SEK) hallgatói önkormányzatának elnöke a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának október elsején Pécsett elfogadott nyilatkozatát olvasta fel, amelyben a felsőoktatási törvénytervezet több pontját elutasították, illetve kifogásolták.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A nyilatkozatban foglaltakat a SEK hallgatói önkormányzata azzal egészítette ki, hogy az 50 éves felsőoktatási múltú Szombathely maradhasson továbbra is egyetemi város - hangoztatta. Az államilag támogatott hallgatói helyek várható csökkentése ugyanis félelmeik szerint különösen érzékenyen érintené a Szombathelyen jelentős bölcsészképzést, és a SEK más intézményekhez csatolását jelentené - fűzte hozzá.

Horváth Csaba, az MSZOSZ nyugat-dunántúli regionális képviseletének vezetője a kormánynak a munka világát érintő, szerinte átgondolatlan és felelőtlen lépéseit bírálta. "Az új munka törvénykönyve kevesebb bért és nagyobb kiszolgáltatottságot jelent" - mondta.

A hallgatók Puskás Tivadarnak (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármesterének, a város KDNP-s országgyűlési képviselőjének szerették volna átadni petíciójukat, de a politikus nem volt jelen, végül a közgyűlés két szocialista képviselője vette át a dokumentumot.

A tiltakozás gyertyagyújtással ért véget, mint a szervezők jelezték, a demonstrálók csendes főhajtással adóztak "a halálra ítélt felsőoktatásnak".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató a Balaton-felvidéki nemzeti park élén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetője Puskás Zoltán lett. Tovább olvasom