Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Egy bécsi kávéháznak felmondana

Tavaly ősz óta dolgozik egy bécsi kávézóban olvasónk, aki felmondása miatt kereste meg szerkesztőségünket. Eleinte heti húsz órára volt bejelentve, később sikerült elérnie, hogy átjelentsék harminc órára, mert munkaideje mindig bőven túllépte azt is. Főnökei időhúzása miatt a 13. havi pénze jóval kevesebb lesz.
Többek közt ezért is döntött úgy, hogy beadja felmondását. Korábbi munkahelyéről, ahol csaknem három évig dolgozott, szintén rendes felmondással távozott, úgy, hogy ledolgozta a két hét felmondási időt. Arra kíváncsi, hogy ezúttal is ennyit kell-e ledolgoznia vagy többet, és ha azt mondja neki a főnöke, hogy többet már ne is menjen be, akkor még mennyi ideig köteles fizetést adnia neki.

A felmondásra vonatkozó ágazati szabályokat a kollektív szerződések tartalmazzák Ausztriában, ilyen az osztrákoknál számos van. Annak kell utánanéznie olvasónknak, hogy beosztása szerint rá melyik vonatkozik és az mit tartalmaz. Bővebb felvilágosítást erről a Munkáskamara és az osztrák szakszervezet tud adni. Általában két hét a felmondási idő Ausztriában, de egyes ágazatokban több is lehet.

Olvasónk esetében valószínűleg egy hónapos, mivel a vendéglátóiparban dolgozik. A pontos válaszhoz munkaszerződésének tartalmát is meg kellene nézni. Az javasolható neki, hogy miután beadta a felmondását, igyekezzen megegyezni arról munkaadójával, melyik legyen az utolsó munkanapja.

(Az IngáZóna mellékletben később külön-külön is részletezzük a felmondás módjait, az Ausztriában ezekre vonatkozó szabályokat. A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Fontos elérhetőségek

A Munkáskamara (Arbeiterkammer) rövidítése: AK. Honlapja: www.arbeiterkammer.at

Eisenstadti kirendeltsége: Wiener Straße 7., +43 2682 740, akbgld@akbgld.at

Bécsi
elérhetősége: Prinz-Eugen-Straße 20-22., +43 1 501 65-0, akmailbox@akwien.at

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetségnek (ÖGB – Österreichischen Gewerkschaftsbund) is több helyen van kirendeltsége, erről honlapján (www.oegb.at) találhatók információk. Eisenstadtban ugyancsak a Wiener Straße 7. szám alatt van irodája. Bécsben a Johann-Böhm-Platz 1. szám alatt van a központja (+43 1 534 44 39, oegb@oegb.at).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Womex 2015 Budapest - 10 magyar zenekar is fellép

Az idei Womexet október 21-től 25-ig rendezik meg Budapesten. Tovább olvasom