Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Égett egy lakás: tűz egy panelházban Veszprémben

Kigyulladt egy raktárhelyiség szombat délután egy veszprémi panelházban, égett a szellőzőakna, a lépcsőház és egy lakás is.

18 óra 31 perc - A tűzoltók létrával érték el a legfelső emeleteket, és mentik onnan a lakókat 

Két nőt szállítottak enyhébb füstmérgezéssel kórházba, egy férfinak pedig a kezét kellett könnyebb sérülés miatt a helyszínen bekötözni - mondta Szilágyi Róbert, a mentőszolgálat munkatársa a veszprémi lakástűz helyszínén.

A mentők három autóval érkeztek a helyszínre, és egy műszerrel több lakónak is mérik a véroxigénszintjét. A nyolcemeletes lakóház környékét a rendőrség és a tűzoltóság lezárta, a helyszínen több száz ember van; részben a lakásukat elhagyó lakók, részben kíváncsiskodók.

A tűzoltók létrával érték el a legfelső emeleteket, és mentik onnan a lakókat, a hatos lépcsőházat ugyanis teljesen elborítja a sűrű fekete és szúrós szagú füst.

Az oxigénpalackban dolgozó tűzoltók emeletenként sorra törik be a lépcsőház üvegtábláit, és nyitják ki valamennyi lakás ablakait. Az első emeleti lomtárolóban, egy lakásban és a szellőzőben keletkezett tüzet gyorsan sikerült eloltani - mondta Miskolczi Tibor alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes, aki a mentést és tűzoltást irányítja.

Hangsúlyozta: nyolc tűzoltójárművel és harminc emberrel vannak a helyszínen, és az oltás mellett 30-35 lakót menekítettek ki a felső emeletekről. Nem lehet még tudni, hogy mi okozta a tüzet, csak az a biztos, hogy az első emeleti lomtárolóban keletkezett - mondta a parancsnok, megjegyezve, hogy ott "égett biciklitől kezdve, papíron, rongyokon át minden".

Kigyulladt a mellette lévő lakás is, a lépcsőház, a szellőző, és károsult a lomtároló alatt, a földszinten lévő szolárium. A kár bizonyosan több millió forintra tehető, de nem kizárt, hogy az alapos tűzvizsgálat után több tízmilliót kell majd mondani - vélekedett Miskolczi Tibor, megjegyezve: újra kell festeni a teljes lépcsőházat, több lakást, és megsérültek a közművek is.

A szolárium és a lépcsőház ajtaján folyamatosan nagy mennyiségű víz ömlik ki - a parancsnok megjegyzi: "ez nem a mi vizünk", nem az oltásból ered, hanem megsérült a ház fűtéscső- vagy a vízvezeték-rendszere. Közben a tűzoltók hangosbeszélőn közlik, hogy a nyolcas lépcsőház lakói visszamehetnek otthonukba. A tűz helyszíne, azaz a hatos lépcsőházon lakói mellett ugyanis el kellett hagyniuk lakásukat a hetesben és a nyolcasban élőknek is.

Az utcán ácsorgó lakók körében az a hír járja, hogy valaki hegesztett a lomtárolónál, amiatt gyulladt ki a helyiség, és többen állítják, hogy megégett a hegesztő férfi keze is. Miskolczi alezredes ezt a szóbeszédet nem erősíti meg, szerinte más okból gyulladhatott ki a lomtároló, de ezt majd a tűzvizsgálók kiderítik.

A könnyebben sérült férfi kezét üveg vágta el - mondja, és ezt erősítik meg a mentők is, akik szintén nem tudnak égési sérültről. A szolárium tulajdonosa döbbenten nézi egy fa alól az üzletét. Az álmennyezet leszakadt, a villanyrendszer és egy drága gép tönkrement - mondja keserűen Tálos Lajos, megjegyezve: legalább ötmillió forintos a kára.

Lauer János ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-nek a helyszínen úgy fogalmazott: oxigénpalackban nyolc emeleten föl- és lerohangáltak a tűzoltók, embereket mentettek és kísértek le, gyerekeket hoztak le ölben, lakásokat szellőztettek, a létráról folyamatosan mentettek; "ők a hősök", rendkívülit teljesítettek.

Korábban

A tűz a Jutasi utca 59. szám alatti panelház hatos lépcsőházának első emeletén keletkezett.

A helyszínen hat járműfecskendővel összesen 30 tűzoltó dolgozik - tette hozzá Kővári László, megjegyezve, hogy a rendkívül nagy füst miatt két lépcsőházat el kellett hagynia valamennyi lakónak.

Olvasóink írták

 • 4. Jandex 2010. március 27. 20:51
  „3. hozzászólás Dörgés
  Jóvanám,kényeskedszitten-e! :))) Ő PB palackkal a hátán menne be,biztos ami biztos!:)))”
 • 3. Dörgés 2010. március 27. 20:39
  „Tisztel ,,újságíró"!
  Nagyon rosszul ollózta össze a cikket. Egy kis segítség a szakszavak és tűzoltó felszerelések meg nevezéséhez.
  -Az oxigénpalackban dolgozó tűzoltók..- apám, próbálj meg te egy égő házba oxigénpalackkal a hátadon bemenni, tuti hogy nem kell utána gyantázni a hátad (már ha marad), sűrítet levegő van a palackban, szakszerűen légzőkészülék. Szép tűzi játékot csinálnál magadból...”
 • 2. Mankapunka 2010. március 27. 19:02
  „Csak fifi gyógyuljon meg!!!”
 • 1. Jandex 2010. március 27. 18:31
  „Remélem nem esik baja senkinek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnalra oltották el a lángokat a Kis-Balatonnál

Hajnali hat órára sikerült a tűzoltóknak teljesen eloltaniuk a lángokat a Kis-Balatonnál, ahol… Tovább olvasom