Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Eddig ismeretlen dinoszauruszfajt találtak a Bakonyban

Szenzációs lelet került elő az egyetlen magyarországi dinoszaurusz-lelőhelyről, a bakonyi Iharkútról, ahol egy új faj, egy 85 millió éves ceratopsia maradványait találták.

A magyar felfedezést a legrangosabb természettudományos szaklap, a Nature legújabb száma közli.

"A tudomány számára egy új fajról van szó. A dinoszaurusz maradványait a tavaly nyári ásatásokon találtuk meg, amikor a koponya elülső része került elő. Azt a csoportot, amelybe tartozik, nagyon leegyszerűsítve papagájcsőrű dinoszauruszoknak is szokás nevezni, pont ez a papagájcsőrszerű rész került elő" - mondta az MTI-nek Ősi Attila, geológus, paleontológus, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Ismertetése szerint egy növényevő, négy lábon járó, körülbelül 1-1,5 méteres testhosszt elérő, a ceratopsia csoportjába tartozó dinoszauruszról van szó.

"A tülkös vagy galléros dinoszauruszok csoportjába sorolható. A legközelebbi rokonai Ázsiából, a Góbi-sivatagból ismertek. A lelet egyik legfontosabb aspektusa, hogy ez az első biztosan ceratopsia maradvány, amely Európában előkerült. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy ez a csoport nemcsak Ázsiát és észak-amerikai területeket hódította meg, hanem Európa egyes térségein is élt" - magyarázta Ősi Attila.

Mint kifejtette, az a tény, hogy a magyarországi ceratopsia igen közeli rokonságot mutat a Góbi-sivatagbelivel, azt feltételezi, hogy ennek a csoportnak a képviselői valamikor a kréta időszakban Ázsiából eljutottak egészen a nyugat-európai területekre.

"Az egykori Thetisz-óceán szigetvilágát is benépesítették. Ebben a szigetvilágban volt a bakonyi terület" - fogalmazott Ősi Attila.

Tájékoztatása szerint az új magyarországi dinoszaurusz Ajkaceratops kozmai nevet kapta Ajka városa és Kozma Károly geológus tiszteletére.
"A felfedezés hosszú kutatómunka eredménye, hiszen közel egy évtizede folytatunk ásatásokat ezen a területen, ahol kutatócsoportunk megtalálta az új dinoszauruszt. Iharkúton legalább harmincféle faj képviselői kerültek elő, köztük teknősök, krokodilok, repülő hüllők és dinoszauruszok maradványai" - összegezte Ősi Attila.

Fotók a leletről az origo.hu-n.

Olvasóink írták

  • 3. Horemheb 2010. május 29. 13:46
    „Érdekes volt a cikk.....”
  • 2. mecsoka 2010. május 27. 09:29
    „Nem is tudtam, hogy van Mo-on ilyen lelőhely. Tök jó :)”
  • 1. paris18 2010. május 26. 23:19
    „lehetne több ilyen cikk.ez legalább érdekes nem úgy mint a szánalmas celebhírek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorelhárítást gyakoroltak a szombathelyi börtönben

Közös terrorelhárítási gyakorlatot tartott a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a készenléti… Tovább olvasom