Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Dózerolt útalap, kegyeleti park vagy megóvott örökség?

A Szent Márton temető egy majdnem 2000 éven keresztül folyamatosan működő kegyeleti hely, a legkülönbözőbb korszakokból származó síregyüttesekkel.


Bedőlt, borostyánnal körbefont sírok, málladozó családi kripták, s a magány romantikája fogadja azt, aki tesz egy sétát Európa egyik legrégebben működő sírkertjébe, a Szent Márton temetőbe, ahol értékek kallódhatnak el a megfelelő temetői nyilvántartások hiányában.

Torjay Valter művészettörténésszel, a Szombathelyi Szent Márton Úti Temetőért Egyesület elnökével tett a vaskarika.hu egy helytörténeti utazást a temetői sírok közt.

A Szent Márton temető egy majdnem 2000 éven keresztül folyamatosan működő kegyeleti hely, a legkülönbözőbb korszakokból származó síregyüttesekkel: a környéken minden építkezés során kerültek elő sírok - pl. a római korból, a népvándorlások korából. A temetőben elsősorban a XIX. század elejétől - főleg a monarchia korából van gazdag sírkőanyag! - egészen a XX. század második feléig találhatunk sírokat. Mindezek mellett természetesen az idetemetett „érdemes-értelmes" emberek száma is óriási, de erről semmiféle konkrét felmérés nem készült.

A szombathelyi Szent Márton temető. Fotók: vaskarika.hu

Értékek kallódhatnak el a megfelelő nyilvántartások nélkül

A nyilvántartások jó része a II. világháború alatt, vagy tán még előbb megsemmisült, ezért indult a 80-as évek végén egy felmérési kísérlet, amikor is egy mérnök végigfotózta és végignézegette a sírokat; valójában maga a felmérés befejezetlen maradt, s azt soha nem mérte fel senki, hogy mennyi közéleti személy, író, művész, vagy esetleg '48-as katona nyugszik itt. Ahhoz pedig végképp nem fűlött foga senkinek, hogy művészettörténetileg felbecsülje az itt levő síremlékek közül az értékesebbeket.

Ezt én megtettem még 2000 körül - meséli Torjay Valter - négy tanulmányban, amik a levéltár kiadásában, honismereti és helytörténeti közleményekben jelentek meg. Az alaphelyzet az, hogy nem elég, hogy ez egy kétezer éve aktívan működő temető (ezt úgy kell érteni, hogy kr. u. I.-II. századtól egészen 1962-ig), de nyugodtan mondhatom, hogy még ma is temetnek titokban ide! Főleg urnákat, amiket értelemszerűen könnyű becsempészni a sírba, és ezt többen is megcsinálták már, volt, hogy a szemem láttára. Ez is mutatja, hogy az emberek ezt a temetőt még nem írták le. Vannak olyan sírok, melyekhez semmiféle sírjel nem tartozik már, de ennek ellenére mindenszentekkor van ott megemlékezés, gyertya, koszorú. A sírjogok a 90-es évek elején, 80-as évek végén lejártak a temetőben, van olyan sír, amin fel is van tűntetve, hogy „Sírjog 1988-ig".

A városnak a '20-as évektől van egy elképzelése, mely Tóth János építész nevéhez köthető, hogy a déli részről utat kell belevágni a temetőbe - párhuzamosan a rendezőpályaudvarral. Erre azóta sem került sor, ám Damoklész kardjaként ott lebeg a temető felett, mind a mai napig.

Azt gondolom, hogy eddig azért nem került sor erre az útépítésre, és a sírok ledózerolására, mert aki ezt bevállalja, az egy hatalmas botrányt is magára vállal - Szombathely városának lakossága ezt ellenezni fogja. Most kivárás van: hátha az emberek kihalnak, akiknek itt hozzátartozója van; a fiatalabbak már elfelejtik, hogy vannak itt esetleg hozzátartozóik.

Titkos ablak Vas megyére. Fotók: vaskarika.hu

Rendőrök kellenek, mert azok ellen nincs apelláta

Ha letisztogatnánk a borostyánt és a szemetet - folytatja Valter -, elképesztő mennyiségű értékes név jönne elő. Ám mégsem vagyok nyugodt, ha „letisztogatni" jönnek a sírokat, hiszen a tisztogatás során esetlegesen előkerülő értékekre a megélhetési bűnözés egy pillanat alatt lecsap. Ez egyfajta szimbiózis: megtisztogattuk nem kevés pénzért a temetőt, örülünk, hogy mennyire szép, és akkor jönnek a megélhetésiek, és ellopják, ami mozdítható.

Három sírgyalázás volt az elmúlt 15-20 év alkalmával, és minden esetben több sírt döntöttek le; ezek közül alig tudtunk néhányat visszaállítani. A sírrongálások általában húsvéthoz kötődnek. Legutóbb 2008 körül volt ilyen incidens, akkor is a rongálásnak csak egy töredékét tudtuk rendbe hozni.

Jelentős probléma, hogy a temető nincs őrizve. Egy temetőőr van, aki délután 3-4 óra körül elmegy. Egy időben megpróbáltak őrző-védő szolgálatot alkalmazni, ám ez borzalmasan sokba került, így ez a megoldás nem volt hosszú életű. Szerintem nem ez a megoldás: véleményünk az, hogy a rendőrség segítségére lenne szükség. Meg kellene állapodni velük abban, hogy rendszeresen különböző, meg nem határozott időpontokban 3-4 rendőr akár egy kutyával, este is bejön ide, és tesz egy kört. Ezek a szúrópróbaszerű bejövetelek elriasztanák a rosszakarókat. A polgárőröknek nincs visszatartó ereje, rendőrök kellenek, mert azok ellen nincs apelláta.

A cikk folytatása és további képek >>

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. április 02. 08:18
    „Még jó, hogy nem Győrben van a temető!-- az itteni városvezetés elnyomatná minden szívbaj nélkül, és mélygarázst építene a helyére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázrobbanás a Vas megyei Szőcén - Egy ember megsérült

Gázrobbanás történt péntek délután a Vas megyei Szőcén egy családi házban, egy ember megsérült. Tovább olvasom