Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Devecserben önkéntesként: ˝Úgy éreztem, segítenem kell˝

Hennel Tivadar, a Széchenyi István Egyetem diákja egynapos önkéntes munkára hívta Devecserbe a hallgatótársait. Kifaggattuk, mi indította el őt a segítségnyújtás útján.


Hennel Tivadar egy debreceni fiatalember, aki a győri egyetem hallgatója. Harmadéves, közlekedés-mérnök szakra jár. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, csapatot szervezett devecseri önkéntes munkára. Kíváncsiak voltunk, miért ezt a módját választotta a bajbajutottak megsegítésének.

- Miért merült fel benned az, hogy elmenj Devecserbe?

- Szörnyű katasztrófa következett be ott. Egyből eszembe jutott, hogy segítenem kell valahogy, mivel egyetemista vagyok, aki kollégiumban lakik, pénzzel nem igazán tudom támogatni a károsultakat. Megkérdeztem, mire lenne szükség. A válasz az volt, hogy pénzre és munkaerőre. Utóbbival rendelkezem, így már csak azt kellet kiderítenem, van-e valamilyen szervezett formája az odajutásnak. Első ízben a Magyarok Szövetségével mentem Devecserbe.


- Majd utána Te toboroztál egy csapatot a Széchenyi Egyetem hallgatóiból…

- Igen, mivel láttam az ottani állapotokat, elhatároztam, visszamegyek sok segítő társammal együtt. Az egyetemen megkérdeztem, tudnának-e neked bárminemű segítséget nyújtani. Dr. Író Béla, főtitkár urat kerestem fel, aki a NEPTUN rendszeren keresztül az összes hallgatónak továbbította a felhívásomat, valamint a Kisalföld Volán buszát az Egyetem fizette. Egyébként nemcsak az SZE-ről jöttek segíteni. (Az október 23-i önkéntesek névsorát itt olvashatják - a szerk.)


- Milyen segítségre van szükség a helyszínen?

- A férfiak az iszapot lapátolják, majd gipsszel terítik be a földet; a nők pedig a rengeteg adomány-ruhát hajtogatják. Szükség van ott minden segítő kézre, nem igaz az, hogy csak szakképzett munkaerőt várnak.

Egy, a debreceni fiatal helyszínen készített fotói közül
Egy, a debreceni fiatal helyszínen készített fotói közül

- Beszéltél-e helyiekkel? Mit mondanak, van olyan, aki visszaköltözik?

- Igen, találkoztunk helyi lakosokkal, azok, akiknek az iszapár ˝csak˝ megrongálta a házukat, ők ott vannak, és próbálják menteni a menthetőt, takarítanak. Azok az emberek viszont, akiknek az otthonukat elsodorta az áradat, kénytelenek voltak máshova költözni. Van olyan család, aki azt mondja, visszaköltözik, mert ez a biztosabb megoldás. Hiába ígérik nekik azt, hogy kapnak új otthont, nem tudni, mikor vagy hol, inkább a biztosat választják a bizonytalan helyett.

- Részt vettél már ezelőtt is hasonló jótékony akcióban?

- 2010 tavaszán, a nagy árvizek idején próbáltam segíteni, akkor az csak egynapos megmozdulás volt részemről. A Bicskei Horgásztó duzzadt fel annyira, hogy szükségük volt a helyieknek támogatásra a védekezésben.


- Nem tartasz attól, hogy később bármilyen negatív egészségügyi következménye lesz annak, hogy a vörösiszap sújtotta területre mentél?

- Én nem értek ezekhez a dolgokhoz, de eddig is betartottam a szakemberek utasításait, ezután is megfogadom őket. Az ehhez értők azt mondták, hogy ha viseljük a védőfelszerelést, nem eshet bajunk, és én hiszek nekik. Egyébként a levegőben érezhető a por, ha az ember leveszi a maszkját. Nehezebb a levegővétel.

Hennel Tivadar az interjú után ismét elutazott Devecserbe, ahol a kertek megtisztításában vett részt, több társával együtt; úgy tervezi, hogy november első hetében megint toboroz egy busznyi embert, akikkel mennek segíteni. A pontos időpontról majd tájékoztatjuk Önöket is.

Olvasóink írták

 • 3. igazságmondó 2010. november 01. 06:29
  „Végre Devecserről is írnak......
  Mindig csak Kolontárról van szó.Gyűjtésnél is.”
 • 2. elemér 2010. október 31. 19:49
  „Ja hát van ott tennivaló, nemkell Afrikába menni.”
 • 1. solyomszem 2010. október 31. 18:57
  „azért egy tanulmányt valaki össze állithatna,hogy honnét voltak vannak önkéntesek,mert a borsodi romák eljöttek a győri egyetemisták,a győri polgárőrők,stb ,de ajkáról, veszprémből, tapolcáról, keszthelyről,tb vajon hány önkéntes volt,vagy van jelen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Hétfőre elkészül az új kolontári híd

Határidőre, halottak napjára elkészül Kolontáron az az új, vegyes szerkezetű híd, amelyet a Magyar… Tovább olvasom