Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében

Egy év alatt több mint háromezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében, a munkanélküliségi ráta március végén 9,1 százalék volt - mondta Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója úgy vélte, a munkanélküliek számának csökkenése remélhetőleg már a válság utáni időszak első jele, a következő hónapokban pedig a szezonális hatás miatt a regisztrált álláskeresők aránya tovább fog csökkenni.

Megjegyezte, hogy a megyén belül jelentős eltérések vannak, a sárvári térségében 9,5 százalékos, a szombathelyiben 7,6 százalékos, a vasvári térségben viszont 17,3 százalékos a ráta.

A szakemberek szerint komoly problémát jelent, hogy Vas megyében az álláskeresők 34,5 százaléka nyolc általános iskolát vagy annál kevesebbet végzett. Az Európai Unióban ez az arány mindössze 8-9 százalék.

Rimányiné Somogyi Szilvia közölte: Vas megyében jelenleg 2.478 üres álláshelyet tartanak nyilván, és hamarosan megkezdődnek a térségben azok a nagyberuházások - például Szentgotthárdon az Opel új gyárának építése - amelyek rövid időn belül komoly munkaerőigényt jelentenek majd. Hozzátette: nyolcszáz új munkahelyről van szó, ami egy alapszám, hozzá kell majd számítani a beszállítóknál jelentkező munkaerő igényt is, ezért elképzelhető, hogy régión kívülről, például az északi országrészről kell majd minőségi munkaerőt Vas megyébe hozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a veszprémi viaduktot

Várhatóan júliusra készül el a Szent István völgyhíd: a veszprémi polgármesteri hivatal… Tovább olvasom