Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -3°C | 5°C Még több cikk.

Csökkent a munkanélküliek száma 20-25 százalékkal

Vas megyében az év első tíz hónapjában mintegy 20-25 százalékkal csökkent előző évhez képest a regisztrált munkanélküliek száma.

Idén októberben 7346 álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken; az előző havinál 4,8 százalékkal, a tavaly októberinél pedig 24,6 százalékkal kevesebbet.

A munkanélküliség 6,3 százalékra csökkent októberben Vas megyében, míg egy évvel korábban a gazdaságilag aktív népesség 8,2 százaléka volt regisztrált álláskereső. Megyén belül a legalacsonyabb (5,3 százalék) a munkanélküliségi ráta Szombathely vonzáskörzetében, a legmagasabb, (11,5 százalék) pedig Vasvár térségében. Négy kirendeltség területén 5,8-7 százalék közötti, Celldömölk térségében pedig 8,3 százalék gazdaságilag aktív népességen belüli a regisztrált álláskeresők aránya.

Az októberben regisztrált 1158 álláskereső közel 87 százaléka a munkaviszonya elvesztését követően jelentkezett a kirendeltségeken. A hónap során regisztrál 156 pályakezdővel együtt őszesen 706 pályakezdő fiatalt tartanak nyilván a kirendeltségeken, ami a tavalyi évhez képest több mint 20 százalékos csökkenést jelent.

A pályakezdő munkanélküliek közel 30 százaléka alacsony iskolai végzettségű. A szakközépiskolát végzettek aránya ugyancsak megközelíti a 30 százalékot, 13,6 százalékuk szakmunkásképzőben, közel 8 százalékuk pedig technikumban végzett. Gimnáziumi érettségivel 13 százalék rendelkezik, a diplomások aránya az megközelítette a 12 százalékot.

A hónap során 1530-an kerültek ki a nyilvántartásból; 40 százalékuk munkába állt, további 25 százalék rövid idejű munkavégzés - zömében közfoglalkoztatás - keretében tudott elhelyezkedni, 10 százalékuk pedig tanfolyami képzésben vesz részt. Együttműködés hiánya miatt közel 20 százalék került ki a regisztrációból.

Októberben a munkáltatók 880 új munkahelyet jelentettek be; a szeptemberinél 15,5 százalékkal, a tavaly októberinél pedig 12,1 százalékkal kevesebbet. Az álláshelyek 40 százaléka támogatott álláshely, tavaly októberben az álláshelyek 14 százaléka volt támogatott.

Az új álláshelyek közel fele Szombathely térségét érinti, 20 százaléka pedig Sárvár környékét. A munkaerő iránti kereslet a szentgotthárdi térségben volt a legalacsonyabb, mintegy 4,2 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakoriak a vadelütéssel járó közúti balesetek

A vadbaleseteket szinte lehetetlen megelőzni, csak a fokozott figyelem jelenthet némi védelmet a közlekedők számára. Tovább olvasom