Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Cseh Tamás-emlékest és jótékonysági koncert Bakonybélben

Cseh Tamásra emlékeznek szombaton a Veszprém megyei Bakonybélben. A programok részeként este jótékonysági koncertet rendeznek a település határában lévő Borostyán-kúti kápolna felújításáért.
Mint azt Baky György, Bakonybél független polgármestere pénteken az MTI-nek elmondta, a község önkormányzata és a helyi Szent Mauríciusz Monostor szervezésében létrejött rendezvény fővédnöke Bereményi Géza író, rendező, Cseh Tamás szerzőtársa és barátja, aki maga is jelen lesz az esten.

Baky György emlékeztetett arra, hogy Cseh Tamás 1961-től szervezte Bakonybél határában az indiántáborokat, s az "indiánokat" nagyon megkedvelték és be is fogadták a falu lakói. Cseh Tamás például ott telepedett le, házat vásárolt és a halála előtti években már Bakonybélen volt állandó lakos. 2009 áprilisában - néhány hónappal halála előtt - Bakonybél díszpolgárává választották.

A meglepetéseket is tartogató esten - a kápolna előtti téren - fellép Pitti Katalin operaénekes, Novák János és Bornai Szilveszter zenész, Kisfaludy András filmrendező, az egykori Kex együttes dobosa, a Se Tamás Duó (Király Gellért és Kálmán Gábor), Borteleki Gábor és Dávid Roland énekes-gitáros, valamint Kőrösi Csaba, a veszprémi Petőfi Színház művésze. Koncertet ad a helyi Retro együttes is, amelynek tagjaival Cseh Tamás baráti viszonyban volt, s amelyben a polgármester is zenél (dobol).

A nézők téglajegyeket vehetnek és adománnyal is hozzájárulhatnak a kápolna és a mellette lévő stációk felújításához, ami szívügye volt Cseh Tamásnak is - mondta a polgármester. Utalt arra is, hogy Hobo - aki Cseh Tamás közeli barátja volt -, az utóbbi egy évben négy jótékonysági estet is tartott Bakonybélben, egymillió forintot összegyűjtve így a nemes célra. Különböző felajánlásokból, adományokból is összegyűlt már négymillió forint - tette hozzá a polgármester, rámutatva, hogy a teljes felújítási költség 7,5 millióra tehető.

Baky György beszámolt arról is, hogy az esti koncertet megelőzően, délután fél 6-kor a falu egykori kaszinó-épületében fotókiállítás nyílik Az indiánok 50 éve Bakonybélben címmel, majd Kisfaludy András filmrendező vetítéssel egybekötött előadását hallgathatják meg az érdeklődők Cseh Tamás és a Kex együttes címmel. Ezután levetítenek egy másfél órás Cseh Tamás-koncertfilmet is az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának Cseh Tamás Archívumából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh Tamásra emlékeznek Bakonybélben

Cseh Tamásra emlékeznek szombaton a Veszprém megyei Bakonybélben. A programok részeként este… Tovább olvasom