Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Bujtor Istvánról nevezték el a Tihanyi Szabadtéri Színpadot

Bujtor István emléke előtti tisztelgésként a tavaly elhunyt színész-rendező nevét vette fel a felújított Tihanyi Szabadtéri Színpad. A csütörtöki ünnepségen a színház bejáratánál felavatták a Balázs Béla-díjas művészről készült domborművet is.

A névadó ünnepségen Tihany polgármestere, Tósoki Imre elmondta, hogy a felújítás során kicserélték a színpad padozatát, új hang- és fénytechnikai berendezéseket vásároltak, a színpad fölé mobil tetőt helyeztek, és az épületet akadálymentesítették. A 84 millió forint összköltségű beruházás 50 százalékát európai uniós pályázati forrásból valósította meg az önkormányzat - tette hozzá a polgármester.

Tósoki Imre felidézte, hogy a fejlesztést még 2007-ben Bujtor Istvánnal közösen kezdték el tervezni, aki 2004 óta volt a színpad igazgatója, és akinek a hely kulturális elismertsége is köszönhető.

"Ezért nagyon nagy öröm számunkra, hogy István özvegye, Bujtor Judit asszony folytatja a színház programszervezését a Tihanyi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként" - hangsúlyozta a polgármester.

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, aki Bujtor Istvánt követte e tisztségben, beszédében II. János Pál pápa művészekhez írt leveléből idézett: "A művészek a szépség alkotómesterei. A művész alkotás közben saját személyiségét leplezi le művével."

Az igazgató a pápa levelét olvasva hangsúlyozta, hogy a tehetséget az egész emberiség és társadalom javára kell kamatoztatniuk a művészeknek, mert a művészek minden nép műveltségét gyarapítva járulnak hozzá a közjóhoz - egyéni nyereségvágytól függetlenül. "Bujtor István emléke ezért örök, mert művészete és munkája nagyon mély gyökerekből táplálkozott" - mutatott rá Oberfrank Pál.

Suchmann Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács leköszönő elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy Tihanyban még csak most kezdődnek a fejlesztések, amelyek keretében majd megújul a város központja.

Bujtor István magánemberként is Tihany és a Balaton lelkes híve volt. Vitorlásával, a Rabonbánnal járta a Balatont; hatszoros országos bajnok volt. Ötvös Csöpiként számos filmjének helyszíne is a Balaton és környéke volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárt utak május 27-én - térképpel

A májusi esőzések miatt a régióban két úton nem lehet közlekedni a kozut.hu információi alapján. Úgy… Tovább olvasom