Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Borúra derű? – A médiatörvényről beszélt Borókai Gábor Szombathelyen

Borókai Gábor szerint a gazdasági szereplők a legveszélyesebbek a sajtószabadságra nézve. A hisztéria, miszerint a törvény a média teljes elhallgattatásához vezethet, pánikkeltés csupán.

Borúra derű? - tartja a régi mondás, mely nagyszüleink száját gyakran elhagyta. S nem csak mondták, hanem hitték is a szavakat, tudták, hogy a rossz után csak jó következhet. Ezt mintha mi, fiatalok gyakran elfelejtenénk. Elillanó kitartásunk, s szövevényes vágyaink fogságában gyakran nem látunk ki a saját magunk által ásott gödörből. Nem így a Honderű közéleti kaszinó társasága, akik ezúttal Borókai Gábort, a Heti Válasz főszerkesztőjét invitálták asztalukhoz a tisztább látás reményében. Az est fő témája a médiatörvény és egyéb aktualitások voltak - írja a vaskarika.hu.

A főszerkesztő egy lapzártát követően landolt - Wolford Benjámin zongorakíséretnek köszönhetően - a polgári kaszinó hangulatát árasztó kávézóba. Az este háziasszonya, Tanai Ibolya újságíró, a Honderű Magazin főszerkesztője elsőként Borókai újságírói pályájának kialakulását firtatta. Az eseménytelennek semmiképp sem nevezhető életpálya a Népsporton át a politikai újságírásig, az Új Magyarország és a Reform szerkesztéséig vezetett, 1998-tól pedig - egy teljes ciklus erejéig - a kormányszóvivői székig. A lassan tízéves születésnapját ünneplő Heti Válaszhoz 2004-ben csatlakozott. Ami pedig példányszámi adatokat illeti, megtudhattuk, hogy a12500-as havi eladott példányszámmal és 96000-res online olvasottsággal a legnépszerűbb jobboldali sajtóterméknek számít. A Magyar konyha nevű magazin felvásárlásával illetve a Magyarok a piacon klub létrehozásával igyekeznek propagálni a hazai termékek és értékek tudatos népszerűsítését. Számos sikeres rovat és teljesítmény ismertetése után Borókai Gábor rátért az est fő témájaként megjelölt, és ahogy ő fogalmazott: „soha nem látottan össztűz alá vett" Médiatörvény (2011. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról ) kommentálására.


Véleménye szerint a gazdasági szereplők a legveszélyesebbek a sajtószabadságra nézve. A hisztéria, miszerint a törvény a média teljes elhallgattatásához vezethet, pánikkeltés csupán. Nem is lehet ez másként, hiszen ma már nincs elhallgatható információ. A január 1-gyel hatályba lépett törvény hatására eddig nem figyelhető meg különösebb változás a médiapiacon. Elmondása szerint leginkább a törvény bevezetésében merültek fel hibák, amik támadási felületet indukáltak, és elsősorban a külföldi közvéleményt voltak hivatottak megtéveszteni. Összességében azonban józanésszel felfogható, logikus döntések születtek a némileg már túlzottan elliberalizálódó médiumok világában, amelynek káros voltát elsősorban a gyereken vehetjük észre.

Borókai felhívta a figyelmünket arra is, hogy a sokszor nézhetetlen műsorösszeállításokért éves szinten nem kevesebb, mint 40-50 milliárd forintnyi összeget költünk a közszolgálati televíziók fenntartására. A tudatos állampolgárrá válás egyik lépése lenne, ha ennek értelmében minőséget követelnénk és kapnánk az egyes csatornáktól. A tét itt sem kevés, a kultúránk életben tartása a cél. Szégyen, de szükséges a zenei kvóta bevezetése is, példaként vendégünk itt a görög illetve horvát rádióadókat említi, ahol még nem felejtették el a saját zenéjüket. Erre irányulóan is születtek lépések: a televízióknak évi teljes műsoridejük több mint felében európai, több mint harmadában magyar műveket kell bemutatniuk; közszolgálati csatornáknál ez az arány 60, illetve 50 százalék. Ugyancsak a műsorkvótákkal kapcsolatos rendelkezés, hogy a rádióknak ezután legalább 35 százalékban magyar zenéket kell játszaniuk, és ezek negyede 5 évnél újabb felvétel kell, hogy legyen.

A teljes cikk >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset a 86-oson - Frontálisan ütköztek az autók

Közlekedési baleset történt a 86-os számú főúton az 53-as km szelvénynél. Két személygépkocsi… Tovább olvasom