Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Bontja az autópályát az alvállalkozó; a rendőrség közbeszólt

Szerda reggel nyolc óra előtt, Zalakomár közelében bontatni kezdte az autópálya melletti egyik mezőgazdasági feljáró utat az M7-es építésének egyik alvállalkozója, mert nem fizették ki a munkáját. A rendőrség leállítatta a munkát.


11.50: A rendőrség közbeszólt

Délelőtt 10 óra előtt a rendőrség is megjelent a helyszínen és leállította a munkálatokat. Az MTI úgy tudja: a rendőrök mintegy háromnegyed órával később azzal hagyták el a helyszínt, hogy a tulajdonjogi vita eldöntése a bíróságra tartozik.


10.10.: Elkezdődött a bontás

Gaál Zoltán, a zalaegerszegi ZalaSprint-M Kft. építésvezetője a helyszínen azt mondta az MTI tudósítójának, hogy  mintegy 24 ezer tonna mészkő és töltésföld felhasználásával  készítették el az M7-es autópálya munkálatainak részét képező  mezőgazdasági utakat.

Miután a cég a közvetlen megrendelőtől nem kapta meg a tavaly elvégzett munka teljes ellenértékét, a  követelését eladta az Ittasofőr Kft.-nek, amely szerdán megkezdte a  bontást.   

A követelést megvásárló cég ügyvezetője, Mészáros László  tudomása szerint "tipikus lánctartozásról van szó", miután az M7-es  építése során több alvállalkozói szinten keresztül kapta meg és  végezte el a konkrét munkát a ZalaSprint-M Kft.

A munkáért 83,6  millió forintot kellett volna fizetnie a megrendelő Nyírút  Építőipari és Kereskedelmi Kft.-nek, de csak 40,6 millió forintot  utalt át. A fennálló követelést vásárolta meg az Ittasofőr Kft.,  amely a kitermelt földet és mészkövet értékesíteni akarja.  

A meglehetősen bonyolult megrendelői láncolatról azt mondta: a  Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megkezdett  autópálya-építés nyertese a PVT-M7 Konzorcium volt, amelyben a Porr  Építő Kft. a fő résztvevő.

A Porr a balatonfüredi Kutas B.B.B.  Kft.-nek adta ki a mezőgazdasági utakra vonatkozó megrendelést, de  ez a cég közbeiktatta a Mezőbau Invest í09 Kft.-t, azonban még itt  sincs vége a láncnak. A Mezőbau ugyanis a nyíradonyi Nyírút Kft.-nek  adta tovább a megrendelést, amely végül megbízta a ZalaSprint-M  Kft.-t a munkálatok elvégzésével. 

A fennálló követelést vásárolta meg az Ittasofőr Kft., amely a kitermelt földet és mészkövet értékesíteni akarja. Fotó: MTI
A fennálló követelést vásárolta meg az Ittasofőr Kft., amely a kitermelt földet és mészkövet értékesíteni akarja. Fotó: MTI

 

Mészáros László hozzátette: a Nyírút Kft. képviselői az utóbbi  hónapokban elérhetetlenekké váltak, tudomása szerint januárban,  éppen hasonló lánctartozásos ügy miatt előzetes letartóztatásba  került a cég vezetője. A Kutas B.B.B. Kft. elismerte ugyan a  fizetési kötelezettségét - miután a láncban közöttük lévő Mezőbau  Kft. tulajdonosa a Kutasnál is dolgozik -, ennek ellenére mégsem  fizetett.  

A ZalaSprint-M képviselői a fővállalkozót is megkeresték, ám a  Porr jogi képviselőjétől azt a tájékoztatást kapták, hogy velük nem  állnak jogviszonyban, ők a közvetlen alvállalkozóikat kifizették.

Előzmény:
Gaál Zoltán, a zalaegerszegi ZalaSprint-M Kft. építésvezetője a helyszínen azt mondta az MTI tudósítójának, hogy mintegy 24 ezer tonna mészkő és töltésföld felhasználásával készítették el az M7-es autópálya munkálatainak részét képező mezőgazdasági utakat.

Miután a cég a közvetlen megrendelőtől nem kapta meg a tavaly elvégzett munka teljes ellenértékét, a követelését eladta az Ittasofőr Kft.-nek, amely szerdán megkezdte a bontást.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. fortuna54 2010. május 06. 14:39
  „Imcsi,ez már most is igy van.Vagy csak majdnem?”
 • 44. Imcsi 2010. május 06. 10:37
  „Na de mi lenne, ha senki nem fizetne semmiért sem?”
 • 43. fortuna54 2010. május 05. 11:11
  „Na de mi lenne,ha mindent bontanának,ami ilyen szisztémával épült?”
 • 42. Imcsi 2010. május 05. 09:36
  „Mivel a megrendelő nem fizette ki a mészkő és föld árát, így az nem is került a tulajdonába. A bontással pedig eladják annak, aki fizet érte! Jogilag biztos bele lehet kötni, de erkölcsileg tiszta az ügy!”
 • 41. Baradlay 2010. május 05. 01:19
  „Jogi vita,de a bunko,ha felbontja az utat akkor megkapja a penzt??????? Le kell tartoztatni az ilyen barmot!!!!!!”
 • 40. fortuna54 2010. május 04. 19:10
  „31-es punka.Ha ez igy szabájos,akkor sok mindent bonthatnának m.országon.A rendör talán segitkezhet is a bontásba,egy kis fekete munka.Szeretném tudni,mért lehetséges az ijesmi.”
 • 39. Imcsi 2010. május 04. 12:38
  „Miért is kellene a rendőrségnek fizetnie? Mert háromnegyed óráig leállt a munka?”
 • 38. Truder 2010. május 04. 09:59
  „Jól tette!!
  Ha már a rendőrség közbeszólt...akár fizethetne is az alvállalkozónak.”
 • 37. Imcsi 2010. április 30. 10:20
  „Köszi az infot!”
 • 36. Mankapunka 2010. április 30. 01:10
  „Rendőrség csak igazoltatott,és bontották tovább a szakaszt.”
 • 35. Imcsi 2010. április 29. 09:24
  „Pontosabban mit is?”
 • 34. Mankapunka 2010. április 28. 22:51
  „esti Híradóban teljesen mást mon dtak,mint amit a cikk ír.”
 • 33. Tabornok 2010. április 28. 19:49
  „"laca123 2010.04.28. 15:20
  remélem kijátszák a rendőröket és vissza-felbontják,akár éjjel is.én mellettük állok.hajrááááááá!!!!!ha már a hatalom nem tud rendet tenni,ez van." Nem akar! Nem szabad összekeverni az osztogatást és a fosztogatást!
  Romhányban nincs élelmiszer üzlet, kocsma, Miért? Mert a barnák negyedik fizetés ütáni távozása után a boltos, meg a kocsmáros, bezárt.
  Ez magyarország! Utatépíteni fizetség nélkül szabad, visszabontani nem, mert akkor a kisvállalkozó is megkapná a pénzét.
  Ez ám a DEMOKRÁCIA, vagy a hülyeség! A hatalom az állam, továbbra is a csalókat védi, közel 22 éve.
  Így lehet igazán fejlődni, visszafele!”
 • 32. gyugyu1 2010. április 28. 19:07
  „Már régóta mondogatom,hogy a tender kiirásokkal van a baj! Az egészrendszer ugy épül fel,hogy eleve belevan kódolva a csalás ,kinem fizetés az <moderálva> lehetősége ! A fővállalkozó felveszi a pénzt és ugy veszi palira az alvállalkozókat ahogy akarja !De miért is van ez a idióta láncolat ami lehetővé teszi a korrupciót, a kisvállalkozók becsapását !!!?? Azért mert a rendes ár többszörösét számlázzák ki igy téve lehetővé a pártok támogatását,de bőven marad a fővállalkozónak is ! A világon sehol nem kerül annyiba1 km autópálya megépitése mint nálunk !! Hogy kaphat meg munkát egy olyan "Fővállalkozó" akinek sem eszközei,sem szakemberei nincsenek a munka elvégzésére !!! / a tőkéről meg nem is beszélek !!/ Ameddig ezekkel nem rendelkezik,ki kell zárni a pályázatból,ameddig nem fizeti ki az alvállalkozókat ne fizessenek ki neki számlát! Az autópálya épitését /számlázását/,külön kormánybiztos felügyelje fővesztés terhe mellett !! ÉS TESSÉK VÉGRE TÖRVÉNYILEG RENDEZNI A PÁRTOK FINANSZIROZÁSÁT?MERT ADDIG CSAK A LOPÁS FOLYIK TOVÁBB !!!”
 • 31. Mankapunka 2010. április 28. 18:06
  „fortuna

  Olvasd már el,hogy nem fizette ki senki neki a kavics árát,nincs róla ÁFA-s számlája,így az övé papíron.
  Az egy másik dolog,hogy valahova be van döngölve.”
 • 30. PaPa 2010. április 28. 17:28
  „A sajátját viszi el amiért nem fizetek. Én is ezt csinálnám.”
 • 29. fortuna54 2010. április 28. 17:13
  „Hát nem a külföldi multik teszik tönkre az országot?Ez a valodi hungarikum,bontjuk az utakat,és a rendör a hibás.Miköze is van hozzá,ha akár mit is bontanak az országban?”
 • 28. éaa 2010. április 28. 16:16
  „Bizonyára a nem fizető fővállalkozóval szembe is ilyen határozott lesz a rendőrség.”
 • 27. nüs 2010. április 28. 15:49
  „A "rendőrség" bár inkább káoszőrség, ne közbe szóljon.
  Hanem azokkal lépjen fel ilyen erélyesen akik lenyúlják a pénzeket.”
 • 26. laca123 2010. április 28. 15:20
  „remélem kijátszák a rendőröket és vissza-felbontják,akár éjjel is.én mellettük állok.hajrááááááá!!!!!ha már a hatalom nem tud rendet tenni,ez van.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyben a motoros; besurranó tolvajok Szombathelyen

Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba azt a motorost, aki szerdán hajnalban… Tovább olvasom