Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Bomba Székesfehérváron - Elszállították a világháborús gránátot

Befejeződött tízezer székesfehérvári lakos ideiglenes kitelepítése egy világháborús gránát miatt. A Fejér megyei városban előző nap a Rákóczi úti Mancz János Óvoda kertjében földmunkák közben találták meg a tüzérségi lövedéket.
15:15 - A második világháborús bombát elszállították a tűzszerészek. A helyszín biztosítása továbbra is folyamatos, miközben 15 órától megkezdődik a kitelepítésben érintett több mint tízezer lakó visszaengedése – közölte a székesfehérvári járási védelmi bizottság csütörtök kora délután.

Közleményük szerint megkezdték a kijelölt három befogadóhelyről az ott tartózkodók visszaszállítását, így a területen mentőautók is közlekednek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai még egy órán keresztül a zárási pontokon és a korábban lezárt részeken maradnak, hogy segítsék a lakosság visszatérését.

A védelmi bizottság tájékoztatása szerint hamarosan megindítják a menetrend szerinti buszjáratokat is a Rákóczi úton és környékén.

Az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének kommunikációs tisztje korábban azt közölte, hogy a tűzszerészek kiszerelték a 203 milliméteres szovjet betonromboló gránát gyújtószerkezetét, és úgy döntöttek, hogy a detonátort a helyszínen semmisítik meg. Várkonyi Melinda elmondta, hogy a megsemmisítés csak kisebb hanghatással járt.

Hozzátette: az óvodaudvar műszeres átvizsgálása megtörtént, a robbanótest mellett négy gyalogsági lőszert és üres hüvelyeket találtak. Más nagy robbanótest nem került elő.

A Rákóczi úti Mancz János Óvoda kertjében szerdán földmunkák közben talált robbanótest miatt csütörtökön tízezer embert telepítettek ki Székesfehérváron. A kitelepítésben 260-an vettek részt: katonák, rendőrök és polgárőrök.

Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője szerdán elmondta, hogy a tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes zárást és kiürítést rendeltek el. Az otthonukat átmenetileg elhagyni kényszerülők számára ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki.

11:40 - Kiss Z. Edward a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője  elmondta: a kitelepítés befejeződött, most hagyják el a területet  azok, akik a kiürítés lebonyolításában segítettek.  

A kitelepítésben 260-an vettek részt: katonák, rendőrök és  polgárőrök.  

Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője szerdán  elmondta, hogy a szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló  repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet.  

A tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes  zárást és kiürítést rendeltek el. A lezárás után a területre senki  sem mehet be, még a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek sem.  


Bombát találtak Székesfehérváron nagyobb térképen való megjelenítése

Az otthonukat átmenetileg elhagyni kényszerülők számára  ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér  Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki.  

Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének  vezetője korábban közölte: a gyújtószerkezet beazonosítása után  tudják eldönteni, a robbanótest szállítható-e egyben, esetleg a  gyújtószerkezetet a helyszínen kell kiszerelni és utána elszállítani.

Rendőr csenget egy kiürítendő társasház kapujában a székesfehérvári Rákóczi úton 2013. július 18-án, ahol világháborús tüzérségi lövedéket találtak a közeli Mancz János Óvoda kertjében. A szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátot július 17-én találták földmunkák közben. A tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes zárást és kiürítést rendeltek el, emiatt tízezer embert kell átmenetileg kitelepíteni.

08:30 - Fél kilenckor kezdik meg tízezer ember átmeneti kitelepítését Székesfehérváron, ahol előző nap a Rákóczi úti Mancz János Óvoda kertjében földmunkák közben egy világháborús tüzérségi lövedéket találtak.

Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője szerdán elmondta, hogy a szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet.

A tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes zárást és kiürítést rendeltek el. A lezárás után a területre senki sem mehet be, még a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek sem.

Az otthonukat átmenetileg elhagyni kényszerülők számára ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki. Szükség esetén további intézményeket nyitnak ki.

Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének vezetője korábban közölte: a gyújtószerkezet beazonosítása után tudják eldönteni, a robbanótest szállítható-e egyben, esetleg a gyújtószerkezetet a helyszínen kell kiszerelni és utána elszállítani.

Olvasóink írták

  • 1. Oreg35 2013. július 18. 17:05
    „A sajtóban elő szeretettel használják a "BOMBA" kifejezést. Illene tudni legalább nekik, hogy a bombát a háborúban repülőről dobták le és nem keverendő össze a különféle tüzérségi lövedékekkel ill. gránátokkal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsúszott a hegyoldalon és megsérült egy idős turista Dobogókőn

Lecsúszott a meredek hegyoldalon és megsérült egy idős turista csütörtök délelőtt Dobogókőn, a nőt barlangi mentőknek kellett felhozniuk. Tovább olvasom