Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Böllérverseny és rönkhúzás Csákánydoroszlóban

Böllérversenyt és rönkhúzást rendeznek február 19-én szombaton a Vas megyei Csákánydoroszlóban - tájékoztattak a szervezők.

A böllérversenyen a hagyományos disznóvágás menetét szeretnék bemutatni az érdeklődőknek, a rönkhúzással pedig egy ezen a vidéken gyakorolt télbúcsúztató népszokást elevenítenek fel - mondta el Bálint Sándor, a Csákánydoroszlói Civil Szervezet Közhasznú Egyesület elnöke.

A böllérverseny a csákánydoroszlói művelődési ház udvarán zajlik majd, a kistérségből érkezett böllérek, hentesek részvételével. A disznóvágás, perzselés, feldolgozás mozzanatai a régi falusi disznóvágásokat idézik, amelyekből ma már egyre kevesebb van a helyi portákon is - fűzte hozzá.

A rönkhúzással azokat házasulandó korban lévő fiatalokat figurázzák ki, akik még farsang idején sem találtak maguknak párt. A fiatal párt - csúnyácska menyasszonyt és kelekótya vőlegényét - szekérkerekeken guruló rönkre ültetik, végighúzzák őket a falun tréfás rigmusokat közepette, "bolond esküvőt tartva" összeadják őket, majd lakodalmukon közösen vígad az egész falu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehézségek ellenére is sikeres év a kőszegi turisztikai egyesületnél

A finanszírozási gondok ellenére tavaly is sikerült teljesíteni célkitűzéseit az Írottkő Natúrparkért Egyesületnek. Tovább olvasom