Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Boeingek támadják meg Balatonalmádi nyári békéjét?

Balaton – Tizenkét ezer repülőgépet és 10 ezer tonnányi légi fuvart kiszolgáló repülőteret építenének Balatonalmádi mellé. Így a légi folyosó gyakorlatilag a győriek által (is) leginkább kedvelt kisváros strandja felett lenne, a hanghatások közelítenének egy diszkó táncparkettjéhez, miközben Boeing óriásgépek látványában gyönyörködhetnénk.

Utas- és teherszállító repülőgépek fogadására alkalmas nemzetközi kereskedelmi repülőtér megépítésére kért engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól az izraeli-svéd tulajdonosi hátterű BudaWest Airport Holding Vagyonkezelő Zrt.

A cég Veszprém és Balatonalmádi közvetlen környezetében, a szabadjai volt katonai repülőtéren tervez leszállópályát, aminek a légi folyosója érinti Siófok térségét is.


A befektetők az egykori katonai repteret akarják felújítani.
A befektetők az egykori katonai repteret akarják felújítani.


Itt aztán lenne dübörgés

A beruházók tanulmányukban leírják – vagyis maguk is bevallják –, hogy a repülőgépek bizonyos területeken 70-80 decibel feletti zajt is okozhatnak, mikor két-háromszáz méter magasságban elszállnak a nyaraló területek felett.

Csak viszonyításképpen: egy diszkó táncparkettjén mérnek a szakemberek 90-100 decibeles zajszintet, a zebrán álló gyalogosok pedig 70 decibeles robajt tapasztalhatnak, ha elmegy mellettük egy teherautó.

Cseh Laci is tiltakozik a terv ellen

A befektetők eleinte napi 30 le- és felszállással számolnak, amely 11256 gép megjelenését jelentené, ami évi 18760-ra emelkedne az évek alatt. Építenének egy cargobázist is, ahol évente 10 ezer tonnányi légi fuvar landolhatna.

"A helyiek ezért tüntetést szerveztek hétfőn 3 órára a Kelet-balatoni Légtérvédő Egyesület vezetésével Balatonalmádiban, ahol aznap 4 órakor közmeghallgatást is tartottunk" – mondta a kisalfold.hu-nak Hegyi Éva lokálpatrióta, a reptér ellen tiltakozókat tömörítő Kelet-balatoni Légtérvédő Egyesület tagja.

Emellett készült egy tiltakozó levél is, melyet többek között Cseh Laci, úszó világbajnok, a tavalyi pekingi olimpia egyik legsikeresebb magyar sportolója is aláírt, de a listán számos tudós- és művészember, valamint politikus neve szintén fellelhető.


Peking hőse egy nemes ügy mellé állt. Fotó: Index.hu.
Peking hőse egy nemes ügy mellé állt. Fotó: Index.hu.Miért nem a Bakony felől érkeznek a gépmonstrumok?

Siófok önkormányzata már jelezte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél, hogy nem értenek egyet a leszállópálya kijelölésével. Balázs Árpád polgármester leszögezte: nem önmagában a reptérrel van gondjuk.

A siófoki városvezető önző légtérkijelölésről beszélt és mint mondta: nem érti, miért a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet felett kell a nagy teljesítményű gépeknek megközelíteniük a leszállópályát, és miért nem a Bakony felől.

– Azért sem szerecsés a leszállópálya kijelölés, mert havária helyzetben a repülőnek a Balaton felett el kellene engednie a kerozint. Vészhelyzetek bekövetkezését pedig nem lehet kizárni – hangsúlyozta Balázs Árpád.

Majd hozzátette: amíg a város a Kiliti reptér esetében nem engedte, hogy az érkező gépek a lakóterület érintésével szálljanak le- és fel, addig más ezt megtenné, de elképzelhetetlen, hogy ehhez hozzájáruljanak.


Olvasóink írták

 • 20. G.D 2009. február 19. 21:47
  „Nagy repülötér mellett lakom, de ez abszolút nem zavar engem. Nem is hallom a gépeket. Kicsi unokám meg örül neki, ha nézegetünk az ablaknál és látja hogy már megint felszállt egy "kék a farka".
  Kell a befektetés, kellenek a munkahelyek.
  De mi van Sármellékkel? Miért nem müködik, ahogy kellene?”
 • 19. info2009* 2009. február 18. 14:06
  „Eloszor is, a magyaroknak fogalmuk sincs arrol, hogy milyen egy fejlett EU nyugat-europai orszagban elni, ami tele van teherautokkal, logisztikai kozpontokkal, repuloterekkel, vasuttal stb. A buztol, fenytol, zajtol betegge valnak az emberek, nem lehet aludni (szemelyes tapasztalatbol mondom). Magyarorszag lehet, hogy nem ilyen "fejlett", de meg lehet levegot venni es a legtobb helyen, ha nem nagyvaros, nincs zaj. A Balatonrol menekulni fog mindenki, ha ezt jovahagyjak. A Balaton vonereje, a csend es a jo levego (kiveve az augusztusi koncert oruletet).

  Ami feltuno a mai repuloter fejlesztesekben, hogy hasonlo mereto nyugat-europai orszagban, van a fovarosi repter, egy (vagy ketto) fapados repter es egy hadi, egy logisztikai. Ezzel szemben, ugy tunik, hogy magyarorszagot szemelte ki az egesz Vilag logisztikai legi bazisnak. A sarmelleki repterrel kapcsolatban a DHL neve merult fol, a fenti cikkben egy masik ceg akar ilyen tevekenyseget folytatni, ha mindketto "bejon" bucsut mondhatunk a tiszta viznek, levegonek es a csendnek. E mellett, a kinaiak Szombathely mellett epitenek egy teheraru repteret es Taszar is ilyen lesz. Na most, ha azt nezzuk, hogy csak a Dunantulon a kovetkezo repterek lesznek teher, hadi celbol hasznalva: Papa, Szombathely, Taszar, Szentkiralyszabadja, Borgond, Sarmellek, meg kellene kerdezni vezetoinket, hogy mi az oka ennek? Ilyen nincs mas kisebb EU allamban!”
 • 18. georgbob 2009. február 17. 20:29
  „"...zebrán álló gyalogosok pedig 70 decibeles robajt tapasztalhatnak, ha elmegy mellettük egy teherautó."
  Ez a robaj egy kicsit túlzás nemde??? Ha valóban egy teherautónyi hanghatással jár, az szinte semmi.”
 • 17. hogger 2009. február 17. 19:50
  „Itt ne az magyarázzon, akinek semmi köze nincs a Balatonhoz!!!
  Nekünk ott van ynaralónk, gondoljatok bele, milyen jó lesz, hogy egész nap, a nyaraló felett 200 méterre Boingok fognak repkedni ide-oda!
  Remélemnem kapják meg az engedélyt!!!”
 • 16. doremi01 2009. február 17. 18:54
  „Ma divat lett lázadni minden ellen. Lázadoznak a Tubes ellen. A Bakonyban, a Kőris-hegyen ugyan olyan radar van mint a Tubesre tervezett, csak a polgári repülésé. Pápán a Nato teherrepülői vannak, a várostól 5km-re. Senkit nem zavar a környéken. Morognak az emberek Bp-i forgalom miatt, de ugyan olyan eővel háborognak az elkerülő út és a híd miatt. Szentkirályon pedig nem kell új repteret építeni, csak felújítani. Van kifutópálya és irányítótorony. Azt pedig nem tudom elképzelni, hogy napi néhány gép miért olyan zavaró .”
 • 15. wuschel 2009. február 17. 18:21
  „en nem tudom mi van Magyarorszagon.
  Egy helyen be lesz csukva egy repülötér Balaton mellett masik helyen ujonnen lesz epitve??
  erdekes lenne tudni, menni allami tamogatast kap a BudaWest Airport Holding Vagyonkezelő Zrt.??”
 • 14. Balatonifiú 2009. február 17. 18:07
  „Ekkora hülyeséget,mikor a Balaton másik nyugati végében ott van Sármellék és idén nyáron KI SEM NYIT !!!

  Remélem nem kapják meg az engedélyt!!EZek a befektetők nincsenek tekintettel semmire és senkire!!!
  !
  Amúgy tudom,hogy nem fogják,mivel a Balaton és térsége "hamarosan" a Világörökségi listájára kerül...(kb.hetente bemondják a keszthelyi rádióban....).”
 • 13. RickCartman 2009. február 17. 18:02
  „Jaj, de finnyásak lettek egyszerre valakik..tetszettek volna 1989 előtt a szovjet hadsereg repülőterei ellen tiltakozni!Ilyenkor bezzeg fontos természetvédelem, ha valahol felrebben egy túzok, le a szélkerekekkel, ha kinő valami kikerics, szalad a madár-elnök téstével védeni a Tubesre, más gondotok nincs is?”
 • 12. szószatyor 2009. február 17. 15:48
  „Nem kéne engedni hogy megvalósuljon a terv, így is röhejesen sok a repülőtér már Magyarországon, Nem igaz hogy a kényes seggű turistáknak nem jó Ferihegyen leszállni és 1 óra autóút a Balatonig. A Balaton -felvidék különösen kedvelt a hobbirepülősök körében mint siklóernyősök, sárkányosok, vagy a léghajósok, amelyek pont az említett 2-300 méteres magasságot használják( csak zajmentesen) ezeket mind ki kellene tiltani a légtérből ha ilyen forgalmú repülőtér épülne.”
 • 11. wily13 2009. február 17. 14:33
  „A Család Napilapja már megint reálisan látja a dolgokat!
  2009.02.06. Sármellék nem indul 10 ezer turistát veszít a balatoni idegenforgalom írják,majd:
  2009.02.17 : Boeingek támadják meg Balatonalmádi nyári nyugalmát!
  Róka nyuszika esete: ha van rajta sapka azért ha nincs akkor azért!
  Szerencse,hogy vannak akik úgy gondolkoznak mint :
  "Primax"/8/
  "doremi01"/9/
  "FrankiBoy"/10/”
 • 10. FrankieBoy 2009. február 17. 13:45
  „Volt Malév-dolgozóként egy-két hozzáfűznivaló:
  1. a kilencvenes évek elején a Malév ezerszámra hozta hazánkba az orosz zsidókat - aztán vitte is őket tovább Izraelbe... Azt hiszem, néhányan kissé túlreagálják ezt a zsidó-kérdést, de ez csak szigorúan magánvélemény.
  2. azért kellene Siófok felől megközelíteni a leszállópályát, mert az uralkodó szélirány (tudomásom szerint) a Balatonnális az észak-nyugati, tehát a gépek ezzel szemben repülve tudnak biztonságosan leszállni. Nem a siófokiakkal akarnak kibabrálni... És az ugye természetes, hogy felszállni is széllel szemben tudnak könnyebben a gépek, tehát a felszálló forgalom NEM Siófok felé menne.
  3. a kerozin elengedése: súlyos hiba lenne a Balatonba engedni! A repülőtér felett körözve ugyanakkor lakatlan terület felett, szárazföldre van lehetőség az üzemanyag kiengedésére.
  (4. ez csak zárójelben: a létrejövő munkahelyek, az áruforgalom és a turisták talán fontosabbak, mint néhányak zsidó-fóbiája) Mellesleg Ferihegyen is nagyon szépen el lehet rejteni dolgokat az emberek elől!”
 • 9. doremi01 2009. február 17. 13:29
  „Na, megint egy hír ami csak arra jó, hogy az embereket feltüzelje.
  A vidéki reptereket általában csak a diszkont légitársaságok gépei szokják használni. Ez napi néhány gép és nap 30. A Balaton mellett élők többsége a turizmusból él, és a gépekkel többnyire turisták érkeznének.
  A cikk írójának fogalma sincs arról, hogy mi az, hogy óriásgép, még Ferihegy sem fogad óriásgépeket
  A zajhatás pedig egy felfújt, kamu dolog. Egy utasszállító nem csinál akkora zajt, mint a vadászgép.
  Ráadásul annak idején a MIGek sem zavarhatták a nyaralókat mert azok Pápán szálltak fel. Egy alacsonyan elszálló gép látványa pedig szép.”
 • 8. Primax 2009. február 17. 12:56
  „A repülőtér sok munkahelyet teremtene közvetlenül és áttételesen is.
  Most akkor ilyenkor mi van ?
  Emberek , ez a XXI. század, bizony a repülőgépek fel és leszállnak.
  Egy népszavazással el lehet kergetni a befektetőt, 100 %, hogy talál más "befogadót". Többet is, akik majd egymást fogják ölni a lehetőségért.
  Aztán lehet tovább siránkozni, szidni a kormányt - vagy akárkit -, hogy miért nincs munka, miért nincsenek fejlesztések....”
 • 7. gig-big 2009. február 17. 12:54
  „Gyerekkoromban meg MI-24-esektől volt fekete az ég a víz felett. Hatásos demo volt; a holland meg NSZK turisták dermedten pislogtak felfelé a sörük mellől.”
 • 6. nanica 2009. február 17. 12:08
  „Na kedves SZDSZ most lehet tiltakozni, ezzel tönkreteszik a Balatoni idegenforgalmat. Szégyen és gyalázat, hogy egyáltalán ilyen ötlet felmerülhet. Nehogy már idegenek tegyék tönkre Magyarország egyik legvonzóbb idegenforgalmi helyét. Hol van most a környezetvédelmi hivatal, az álságos politikusok - de lehet, hogy épp az ő zsebük lett vastagabb az engedélyezéssel. Reméljük a tiltakozásnak eredménye is lesz. Nem a rasszizmusról kellene tátognia az SZDSZ-es mamelukoknak, hanem a magyarok érdekének védelmében szót emelni. Kinek az érdeke a balatoni idegenforgalom porbasöprése?”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. február 17. 10:32
  „Ezek után merje még valaki azt mondani, hogy nem Magyarország elfoglalására készülnek a zsidók...”
 • 4. aTibi 2009. február 17. 09:43
  „Na,jól kitervelték megint!
  izraeli-svéd! ja ott van bejelentve!-------mint ahogy hazánkban a sok zsidó!
  Egy újabb trükk a zsidóktól!

  Miért is kell nekik a repülőtér? Akkora gépeket tudjon fogadni,hogy pillanatok alatt több ezer--százezer zsidót tudjon fogadni!
  Miért kötötték a szerződést a zsidók befogadására?
  Itt az első lépés!
  A VÁLASZTÁSKOR TÍZ-EZER SZÁM LEHET BEHOZNI A SZADESZ SZAVAZÓIT!
  ÉBRESZTŐ EMBEREK!

  Miért nem jó nekik Ferihegy? ---mert azt nem tudják úgy lezárni.hogy ne legyen látható mit csinálnak!
  Még kilnc méter magas kerítés is jön hozzá!-------persze zajcsökkentés magyarázatával!”
 • 3. Kabóca 2009. február 17. 08:11
  „Ugyan már!
  Azt a 6 hetet, ameddig a balatoni szezon tart, nyári leállással is meg tudják oldani.”
 • 2. BEry 2009. február 17. 06:34
  „Szoval tegyuk meg jobban tonkre a balaton kornyeket nem eleg a sok auto fust, szennyezett viz stb most meg a levegobol is" bombazzak".”
 • 1. Imcsi 2009. február 17. 00:16
  „Hogy mért nem nekem jutott eszembe? Ja, mert nekem biztos több eszem van! Egyébként agyrém!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tihanyban több százan korcsolyáztak, s forralt bort ittak

Balaton – Több száz korcsolyázó, csúszkáló a hétvégén megnyitotta az igazi balatoni téli… Tovább olvasom