Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Bloom-nap Szombathelyen

Könyvbemutatóval, képzőművészeti kiállítással és könnyűzenei koncerttel ünnepelte szerdán a Bloom-napot Szombathely, James Joyce főhősének, Leopold Bloomnak a szülővárosa.

Ipkovich György polgármester a programsorozatot megnyitó köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Szombathely kulturális életének "emblematikus és színes foltja" a Bloomsday, vagyis a Bloom-nap amelyet már tizenhatodik éve ünnepelnek meg a vasi megyeszékhelyen.

A Bloomsdayt világszerte június 16-án tartják annak apropóján, hogy James Joyce világhírű regénye, az Ulysses egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban.

A történet egyik főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) a regény szerint Szombathelyen született, és a kutatások alapján alakjában felismerhető Joyce egy hasonló nevű, a Vas megyei városból származó ismerőse.

Bloom szülőházának nevezi meg a Fő tér 41-es számú házat - emlékeztetett a polgármester, hozzátéve azt is, hogy ennek az épületnek a falából ma James Joyce szobra "lép ki" meghökkentve az arra járó idegeneket.

John Deady nagykövet köszöntőjében a magyar és az ír nép barátságát, a két nép történelmi múltjának párhuzamait emelte ki. Szavai szerint a magyarok és osztrákok kiegyezése példa volt az ír hazafiak számára, Viktória királynő azonban - mint a nagykövet fogalmazott - nem osztotta ezt a nézetet.

Az idei Bloomsday kiemelkedő eseménye volt John McCourt Joyce Triesztben című könyvének bemutatója, amelyet a magyar nyelvű kiadás megjelenése alkalmából maga a szerző ajánlott az olvasók figyelmébe, valamint Takács Ferenc a magyarországi Joyce Társaság elnöke méltatott.

Mivel az időjárás is a dublinira emlékeztetően esős volt, a megnyitót nem a szokásos helyen, a Fő tér 41-es számú ház előtt tartották, hanem az AGORA szalonban, melynek teraszán a könyvbemutató után fiatal képzőművészek performansza volt látható, majd a nemrégiben elhunyt József Attila-díjas íróra, Békés Pálra emlékeztek egy filmvetítéssel.

Koraeste a szombathelyi Irokéz Galériában megnyílt Tóth Gábor képzőművész neoavantgárd kiállítása, amely RetroTóth címmel a művész elmúlt négy évtizedben létrehozott alkotásaiból válogat.

Idén sem maradt el a szombathelyi Bloomsday jellegzetes mozzanata, a pecsételés: a pecsétnyomok a Fő tértől ezúttal is az Irokéz Galériáig vezetnek. A Bloom-nap az Agora Savaria Filmszínházban a progresszív tribal-trance-ethno zenei stílust képviselő Korai Öröm koncertjével zárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-ügy - Egy órás vádirat ismertetés - galéria

A csoportosan elkövetett garázdaság bűnperének iratanyaga 17 ezer oldalnyit tesz ki. Tovább olvasom