Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Bíztató jövőkép a szombathelyi gyermekeknek

Ünnepélyes keretek között adták át Szombathely megújult oktatási intézményeit: a Donászy Magda óvodát, a Nagy Lajos Gimnáziumot és a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolát. A 100 éves épületeket 500 millió forintos uniós támogatásból energiatakarékossá és akadálymentessé tették, a bővítéseknek köszönhetően pedig az intézmények még több gyermeket tudnak fogadni.

Az ünnepélyes átadót a Donászy Magda Óvoda gyermekei nyitották, ahol őszköszöntő népi gyermekjátékokat mutattak be, a résztvevők nagy örömére.

A rendezvényen részt vett Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, Polgár Tibor a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Marton Zsolt Szombathely alpolgármestere, Balassáné Nagy Andrea a Donászy Magda Óvoda igazgatója, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna a Nagy Lajos Gimnázium igazgatója és Futó István a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégiumigazgatója.

Az óvoda és az iskolák épületei a felújítás előtt semmilyen tekintetben nem feleltek meg a mai kor követelményeinek. Igen kevés férőhellyel rendelkeztek, így nem csoda, ha a túlzsúfoltság volt a jellemző. A minőségi oktatáshoz az óvodában hiányzott a megfelelő mennyiségű csoportszoba, sőt a gyermekek számára oly fontos tornaszoba sem állt rendelkezésre. Az iskolákban sok más mellett hiányoztak a sajátos nevelési igényű gyermekek számára szükséges egyéni fejlesztőhelyiségek.

Az óvodafelújítása és bővítése során nagy hangsúlyt fektettek az energiatakarékosság megteremtésére, ennek jegyében kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet, korszerűsítették a teljes világítási rendszert, elvégezték a padlóburkolat cseréjét, illetve megújultak a vizesblokkok is. Az épület teljes körű akadálymentesítése során a főbejáratot, a csoportszobákat és a foglalkoztató bejáratát építették át.

A legkisebbek örömére korszerű készségfejlesztő eszközöket is vásároltak, mint például logikai játékokat, gördeszkát és többféle mozgásfejlesztő játékot is.

Az óvoda épülete mellett két középiskolát is korszerűsítettek, az egyik a múlt századi, helyi védelem alatt álló épületben működő Nagy Lajos Gimnázium. Az elnyert közel 200 millió forintnak köszönhetően megvalósult az intézmény nyílászáróinak cseréje, a homlokzat hőszigetelése, a tetőszerkezet felújítása. Átalakításra kerültek a vizesblokkok, a padló-, a fal- és lépcsőburkolatok, valamint az elektromos hálózat is. A komplex akadálymentesítés mellett egy igazi közösségi teret is kialakítottak a diákok számára.

A gimnáziummal együtt, ugyancsak közel 200 millió forintos támogatásból átalakították a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolát is.
Hőszigetelték és felújították az iskola épületet és a kollégium homlokzatait, kicserélték a külső nyílászárókat, valamint a vizesblokkokat.

Megvalósult a külső közmű modernizálása, a lépcsőburkolat kijavítása, valamint a földszint teljes akadálymentesítése, és külön parkolók is helyet kaptak az udvaron.

Mostantól mindkét iskolában magasabb színvonalon nyílik lehetőség a sajátos nevelési igényű gyermekek egyéni fejlesztésére.

Az átadott épületek már valóban minden igényt kielégítő, modern, XXI. századi intézmények. Hála a korszerűsítésnek, nemcsak gazdaságosan működhetnek, hanem maximálisan biztosíthatják a magas szintű szakmai munkát, ezáltal pedig a gyermekek fejlődését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrizték a tehergépjárműveket - 45 esetben eljárás indult

Összesen 170 magyar és 63 külföldi tehergépjárművet ellenőriztek Vas megye területén. Tovább olvasom