Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Biogáz erőműnek adott területet Tatabányán az önkormányzat

Tatabánya önkormányzata 48.000 négyzetméteres területet apportált a város és a hulladékkezelő AVE Tatabánya Zrt. közös tulajdonában lévő vállalkozásba, amely biogáz erőmű létesítésére nyújtott be pályázatot - tájékoztatta a város polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Schmidt Csaba (Fidesz) elmondta, az apport értéke 97 millió forint. A tulajdonostárs AVE ugyanekkora mértékű kézpénzes tőkeemelést hajt végre a közös cégben. A tervezett üzem az AVE dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében épülne meg, mintegy három hektáros területen, kétmilliárd forint értékben.

Az egy megawatt teljesítményű létesítményben évente 100 ezer tonna hulladékból nyerhető biogáz. A gázfejlesztéshez egyrészt szennyvíziszapot használnának fel, másrészt a felaprított hulladékot vízben áramoltatva baktériumokkal bontanák le, aminek melléktermékeként jó minőségű komposzt keletkezik.

A metángáz elégetésével villamos energia és hő állítható elő. A hőt a viszonylag közeli élményfürdő és a szociális intézmény fűtésére használnák, illetve önkormányzati területen virág és zöldség termesztésére alkalmas üvegházakat létesítenének. A létesítmények 20-25 új munkahelyet teremthetnek. A projekttársaságban 49 százalék az önkormányzat, 51 százalék az AVE Tatabánya Zrt. tulajdonrésze. A vállalkozás pályázott az Új Széchenyi Terv forrására, ahol maximum a beruházás összegének fele nyerhető el támogatásként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion ütközött kisbusszal Vasegerszegnél - egy ember meghalt

A 86-os számú főúton halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt. Tovább olvasom