Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Beindult az élet a Balatonon - Mennyibe kerül a sör, a hekk, a lángos?

Ez egy jó szezon lesz, már a hétvégén sokan választották a strandot. A vendéglősök bevételnövekedést várnak a vasárnapi zárva tartástól.


A Balaton vize Siófoknál hétfőn 24 fokos. De már akkor, amikor még egy-két fokkal hűvösebb volt, tanúi voltunk annak, amint a kétéves, győri Pápai Gréta kacarászva ismerkedett a Balatonnal, vállig bukva a vízbe.

– Alig tudjuk kirángatni Grétát. Tavaly még pici volt, csak megmártottam, most már maga is bátran lépeget – mondja Pápai-Kollár Éva. – A férjem most tudott szabadnapot kivenni, egész nap kellemes az idő, és ilyenkor még árnyékos helyet sem nehéz találni.

A 450 méteres parttal rendelkező Esterházy strandon péntek kora délután már kétszázan is lehettek, ami nem kis szó június elején, iskolaidőben, hétköznap. 

Balatoni életképek. Fotók: Mészáros Mátyás

– A tavalyi év nagyon rossz volt, a korábbiakhoz képest nyolc-tíz százalékos visszaesést tapasztaltunk – mondja az üzemeltető cég részlegvezetője, Ágoston Ferenc. – Most rosszul indult az előszezon, a korai pünkösd miatt előbb is nyitottunk, s azóta majdnem minden hétvégén esett. Most viszont jónak ígérkezik a nyár, és Balatonfüred szerencsés helyzetben is van, mert olyan gazdag a programkínálat, hogy nem csak az időjárás határozza meg a látogatókedvet.

A balatonalmádi Budatava strand halsütőjének győri születésű vezetője, Márkus Ferenc is optimista, bár a viszonylag kis területen a múlt hétvégén csak húsz vendéget látott.

– Nekünk van utcafrontunk, ezért nem panaszkodhatom, de aki csak a strandon működteti a helyet, az szinte csak a negyvennapos főszezonban bízhat, és ebből csupán három-négy hétvége jó igazán. Júniusban táborozók, kiránduló diákok jönnek, s a gyerekek egy jégkrémet vesznek – mondja Márkus Ferenc. Hozzátette: a vasárnapi zárva tartástól mintegy 20 százalékos bevételnövekedést remél.

Galéria kép

A strandok ABC-i egyébként nyitva vannak vasárnaponként, mert vagy 200 négyzetméternél kisebbek, vagy pénztárhoz ül a tulajdonos. Ám a bizakodóbb vendéglősök szerint még a plázázásra fordított időt is a strandon fogják tölteni a családok.

– Egyelőre senkinek nincs tapasztalata a vasárnapról, de nekünk biztos jobb lesz – mondja a balatonfüredi sétány vendéglőse, Szabó Károly.
– A Tagore sétány felújítása miatt április vége – és nem március – óta vagyunk nyitva. A szokások megváltoztak: a legtöbben nem egy hétre, hanem három napra jönnek a Balatonra. Szerintem most jó évünk lesz. Ha a szezon rosszul kezdődik, mindig megjavul.

A kapuvári Dezamitsék és Pappék is három napra jöttek nagyobb társasággal, péntektől vasárnapig vettek ki Füreden szobát.

– Nagyon szeretjük a Balatont, csak egy dolog hiányzik. Az alsóörsi motorostalálkozóra jöttünk, amit mindig június első hétvégéjén tartanak. Most egy hetet csúszik – beszél az időpontválasztás okairól Papp Gábor.

Nem változtak az árak
Az Almádinál hagyományosan drágább Füreden 450 forint a félliteres üdítő, 200 a kávé, 550 a csapolt sör, 120 a bor decije, 530 a hamburger, 170 a palacsinta, 400 a 10 deka hekk és 450–500 a lángos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmerült egy fiatal férfi egy zalai tó strandján

Egy fiatalokból álló társaság fürdött a Csesztregen lévő tó strandján. A 22 éves férfi feltehetően… Tovább olvasom