Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Befejeződött a kukorica vetése Vas megyében

Mintegy 34 ezer hektárnyi területen befejeződött a kukorica vetése Vas megyében - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

Az elmúlt évekhez közel azonos nagyságú területen, 33 -34 ezer hektáron vetettek őszi búzát és kukoricát Vas megyében. A repcét 22 ezer hektáron vetették el, de a hűvös idő miatt a vetés gyengén sikerült, több mint 3 ezer hektáron ki kellett szántani a növényt. Az előrejelzések szerint az átlaghozam alig éri majd el a két tonnát hektáronként, de valószínűleg lesz olyan terület is, ahol még egy tonna sem terem.
A kiszántott repce helyére napraforgót vetettek, kisebb területen kukoricát, vagy csak Vas megyére jellemző, alternatív növényeket, kölest, facéliát, olajtököt.

Márkus Antal elmondta; a gazdák a kedvező ár miatt ragaszkodnak a repcéhez. A jelzések szerint idén viszonylag magas, tonnánként 120-130 ezer forintos áron tudnának szerződni a termésre.
A napraforgót mintegy 8 ezer hektáron vetették el a megyében, de előszerződésekről még nincsenek információk, a felvásárló cégek még várnak az értékesítési ajánlatokkal. A kukorica ára a kezdeti az 50-60 ezer forintos tonnánkénti árról 40 ezer forint alá csökkent. A növénytermesztők a jó minőségű étkezési búzát tonnánként 60 ezer forint feletti áron szeretnék eladni.

Márkus Antal összegzésként elmondta; az ide tavaszi vetést hátráltatta a hűvös idő, az elmúlt évekhez képest késtek a napraforgó és a kukoricavetéssel is. Az éjszakai fagyok miatt pedig a mélyebben fekvő területeken található szőlőket, gyümölcsösöket érte fagykár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikötő épült a sió csatornán

Elsősorban kezdő vízi túrázóknak jó lehetőség a Balatont és a Dunát összekötő csatorna, a Sió, eddig… Tovább olvasom