Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Balatonakali és Zánka értékeit gyűjtötték

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke meglátogatta a zánkai értékőrző tábort pénteken. Az Erzsébet Üdülőközpont és Táborban negyven fiatal egy héten át gyűjtötte két település, Zánka és Balatonakali értékeit.
Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: akkor lesz igazán értelme a hungarikum mozgalomnak, ha a helyi értékeket is elő tudjuk hívni és életben tudjuk tartani. Lezsák Sándor megjegyezte, hogy az értékhordozó lehet az élővilág vagy a természeti és az épített környezet sajátossága, de akár a helyi emberek csúcsteljesítménye is.

Elhangzott, hogy jelenleg 346 településen működik már helyi értékőr bizottság, és a tervek szerint a bizottságok száma jövő év végére ezer fölé emelkedhet.

A hétfőtől szombatig tartó zánkai táborban 40 diák és segítő vett részt Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyéből - közölte az MTI-vel Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora. A tábor szervezését a Dörögdi Ifjúsági Egyesület nyerte a Hungarikum Bizottság pályázatán.

A koordinátor elmondta, hogy az öt nap során a fiatalok Balatonakali és Zánka értékeit térképezték fel, és ajánlásokat készítettek a helyi értéktárakba. Az elkészült ajánlásokat a tábor résztvevői péntek délután adják át a két település polgármesterének, a zánkai Filep Miklósnak és a balatonakali Koncz Imrének.

A hungarikumokról szóló törvényt 2012-ben fogadta el az Országgyűlés. Az értéktárak felállítása 2013 óta zajlik. A helyi értéktárakra épül a 19 megyei értéktár, ezek felett pedig a magyar értéktár áll több mint 100 értékkel. A csúcson a hungarikumok gyűjteménye található - ismertette Horváth Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rendel a háziorvos július 1-én

Július 1. munkaszüneti nap lesz, a háziorvosi-és fogorvosi rendelők, védőnői szolgálat és a kisebb… Tovább olvasom