Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Balaton - Közös kirendeltség

A Balatoni Szövetség (BSZ) javaslatot fogalmaz meg a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, hogy a Balatont a jövőben egyetlen vízügyi kirendeltség kezelje egységes vízgyűjtőként.
A tó és csapadékvízgyűjtő-területe jelenleg három vízügyi igazgatósághoz tartozik. Erről a regionális szervezet csütörtöki elnökségi ülésén Gyenesdiáson határoztak.

A tó északi vízgyűjtő területének 90 százaléka a székesfehérvári Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területére esik, a nyugati pereme a szombathelyi Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozik, míg a déli vízgyűjtő nagy része a pécsi Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területe.
Lázár János, a szövetség titkára közölte: javaslatot tesznek a VM-nek a nemzeti parkok rendszeréhez hasonló, egységes kezelés bevezetésére. Szeretnék elérni azt is, hogy a halastavakat is ugyanaz a vízügyi kirendeltség kezelje.

Gál Lajos, Gyenesdiás független polgármestere a tó szabályozási szintjének 120-125 centiméter közé emelése mellett a Keszthelyi-öböl kotrásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

Ruzsics Ferenc, a BSZ elnöke közölte, hogy a keszthelyi Helikon Strandon tíz éve végeztek legutóbb mederkotrást.

Huszár Zoltán, a szervezet kistelepülések érdekeit képviselő alelnöke, Örvényes független polgármestere beszámolt a több mint 30 település megkérdezésével elvégzett felmérésének eredményéről. Közölte: a 700 lakosúnál kisebb falvaknak nincs pénzügyi fedezetük elhanyagolt strandjuk rendbetételére, ezért a BSZ segítségével közösen pályázhatnának célzott támogatásra és a strandok kotrására.

Az elnökség egyhangúlag elfogadta Bóka István balatonfüredi polgármester javaslatát, hogy a tagdíjat régóta nem fizető három balatoni megye - Somogy, Zala, Veszprém - éves hozzájárulásának a mértékét a korábbi 800 ezer forint helyett 30 ezer forintban állapítsák meg, de ne zárják ki őket a tagságukból. Indoklása szerint a szervezetnek nem érdeke, hogy a megyék ne legyenek tagjai, mivel a 2014-2020-as uniós költségvetési periódusban mintegy 30 milliárd forintnyi fejlesztési forrással rendelkezhetnek. A BSZ tagdíj nem fizetése miatt Marcalit kizárta soraiból.

A szúnyoggyérítésről szóló beszámolóban elhangzott: a Balatonnál eddig elvégzett kémiai és biológiai irtások hatásfoka jó volt, bőven 80 százalék felett alakult minden érintett településen. Idén erre összesen 100 millió forintot fordítanak, az összeg felét a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja a turisztikai célelőirányzatból. Ez az utóbbi tizenöt év legnagyobb összegének számít - emelte ki Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója.

Az ülésen a kiemelkedő munkáért járó Balaton-díjat Mártonné Máthé Kinga és Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa kapta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útkorszerűsítés Tapolcán

Két fontos, forgalmas utat újítanak fel százmillió forintból Tapolcán. Tovább olvasom