Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Bakony-Balaton Geopark Európa felé tart

Szeptembertől teljes jogú tagja lehet a Bakony-Balaton Geopark az Európai Geoparkok Hálózatának, ebből az alkalomból a Veszprém megyében található létesítmény hetét tartják különböző rendezvényekkel.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának nagy ívű projektje a Bakony-Balaton Geopark létrehozása, az Európai Geoparkok Hálózatához (EGN) és az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózatához történő csatlakozás. A szervezet francia központjához tavaly decemberben nyújtotta be pályázatát a geopark, amelyet első körben, idén márciusban nagyszerű minősítéssel továbbjutásra javasoltak - mondta az MTI-nek Korbély Barnabás, a nemzeti park Bakony-Balaton Geopark projket koordinátora.

Hozzátette: augusztusban két szakember érkezik a megyébe az EGN-től, akik vizsgálódnak az aspiráns geoparknál. Bírálatuk alapján dől el, felvételt nyer-e a park a nemzetközi hálózatba. A portugáliai döntés után, legkorábban szeptemberben vehetik át a teljes jogú tagságot igazoló okiratot a geopark szakemberei - fűzte hozzá Korbély Barnabás.

Beszélt arról is: az EGN-nél hagyományai szerint májusban megrendezik a geoparkok hetét azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét a geopark területén található kimagaslóan gazdag földtani örökségre, valamint a terület jelentős természeti és kulturális értékeire. A geoparkok tehát nemcsak a kőzetekről, a geológiáról szólnak, hanem az élő természeti értékekről, valamint arról a kultúrtörténeti, régészeti, építészeti örökségről is, amelyben együttesen érhető tetten a helyben élő közösségek mindennapi élete és a geológiai adottságok felhasználása.
A leendő tagságra készülve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a geopark partnerei különböző geoturisztikai programokkal várják az érdeklődőket.

Kiemelt vendég a Novohrad-Nógrád Geopark, az Európai Geoparkok Hálózatának és a Globális Geoparkok Hálózatának tagja, amelynek képviselői a tihanyi Levendula házban mutatják be az első határon átnyúló geoparkot.

A vendég geopark Ősi világ határok nélkül - Novohrad-Nógrád Geopark címmel szombaton 10 és 17 óra, vasárnap 10 és 14 óra között kiállítással, rövidfilmmel, nógrádi termékekkel mutatkozik be, szombaton 11 és 15 órakor, valamint vasárnap 11 és 13 órakor a Novohrad-Nógrád című 15 perces filmet vetítik Tihanyban a Levendula házban, a Bakony-Balaton Geopark keleti kapujánál, a Belső-tó partján.

A rendezvénysorozat keretében A Bakony-Balaton Geopark kulturális öröksége címmel fotókiállítás tekinthető meg a Balaton Plaza szülinapjának keretei között Veszprémben egész hónapban. A fotókiállítás a geopark több mint 3100 négyzetkilométeres területének kultúrtörténeti értékeiből ad válogatást. A felvételek alkotói - Korbély Barnabás, Vers József és Tóth Szabolcs - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Ezen a héten több geotúrán is részt lehet venni, melyekről bővebb információ a www.bfnp.hu honlapon található.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

V. Korok Fesztiválján Balatonfüreden

Színes, jelmezes történelmi kavalkád, kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket a… Tovább olvasom