Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Badár Sándor stand up mozit hoz Szombathelyre

˝A Mauritán sivatagban nem járnak jó érzésű emberek. Ha itt valaki elakad, hagyja ott az autót, értékeket és mélyen ássa be magát a homokba.˝ Interjú Badár Sándorral.


Két őrült magyar – Badár Sándor és Kőváry Barna - elhatározza, hogy elindul egy őrült magyar rallyn a ˝Bamako˝-n. Egyikük sem járt még Afrikában, nem beszélnek nyelveket, de bíznak a furfangos magyarok utazási szokásaiban, abban, hogy eddig is mindig élve értek haza - így kezdődik a Magyarok menni Bamako című film beharangozója.

Szombathelyen szerdán vetítik az alkotást, Badár Sándor rendező-szereplővel beszélgetett portálunk a film kapcsán.

- Az indulás alapötletét egy barátom vetette fel, aki három évvel ezelőtt motorral vett részt a rallyn, s élete legizgalmasabb kalandjaként emlegette. Ennek ellenére én sose akartam kipróbálni. Tavaly nyár végén újra találkoztunk, s eljött az ideje, hogy évente egyszer feltegye a kérdését, megpróbáljon meggyőzni. Az igazi inspiráció, az utolsó csepp a pohárban az volt, mikor hozzátette: gondoljam át, milyen sokáig tudom majd mesélni ezt az élményt.

A csapatunk gyakorlatilag pillanatok alatt szerveződött, mire eldöntöttem, hogy indulok, két és fél hónapunk maradt a versenyig - kezdte Badár Sándor.

- Kőváry Barnát a Zsiguli forgatásán ismertem meg. Az volt a szerepe a filmben, hogy látványosan felboruljon egy Trabanttal, s az árokba kössön ki. Kilencszer állt neki a feladatnak, egyszer sem sikerült. A végén hozzátette, a versenyeken mindig felborul. Már akkor megjegyeztem magamnak, hogy van egy ilyen fickó, ennyire eltökélt szándékkal. Utána még két televíziós-autós műsorban forgattunk együtt.

A kép forrása: nepszava.hu
A kép forrása: nepszava.hu

- A Budapest-Bamako Rally nyilván fizikai felkészülést is igényel. 
- Amennyiben a nagyinál való palacsintázást komoly felkészülésnek lehet nevezni, akkor az megtörtént. A rumos-meggyes palacsinta ugyanis tud fizikai állapotváltozást okozni... Gyakorlatilag ötször találkoztunk Barnával kései időpontokban, akkor dobtuk össze, kinek milyen feladata van a versenyig.

Gondoltunk rá, hogy a Bamako előtt mégiscsak el kellene indulni egy másik versenyen. Egyfelől vezetéstechnikai dolgok miatt, másrészről, hogy végre ˝féljek˝ is. Beneveztünk a Mecsek rally-ra, bár akkor még nem volt autónk. Barna elindult, hogy szerezzen: kivett egy próbaautót, amit a rally végén lemostunk és visszavittük. Igaz, közben összetört. Rekreációs team szerveződött egy eldugott faluban, ahonnan a jármű tulajdonosa felé nem szivároghatott ki információ, két perc alatt helyrepofozták...

- Hogyan emlékszik vissza a ˝Bamako˝-n való rajt pillanatára?
- Frenetikus volt. A rajt előtt nyolc perccel Barnát még sehol nem láttuk. Érdekesen izgulós típus: egy ˝akciófilmezésnél˝ teljesen nyugodt, ám ha kötelező, megbeszélt időpontra kell valahova odaérnie, az nem megy. Annyira izgult, hogy ˝bealudt˝, az indulás előtt fél órával ébredt fel a lakásán. Mint az őrült, úgy rohant a helyszínre, de akkor a rendőrök már senkit nem akartak beengedni a lezárt területre. Kiröhögték, amikor azt mondta, ő is versenyző, s rábökött az autóra. A fél kezén már bilincs lógott, mire rendeződött a dolog.

- Ha már az indulás így kezdődött, akkor az út is bővelkedhetett érdekes sztorikban...
- A páros az út alatt gyakorlatilag hármassá alakult át, hiszen végigkísért minket Pataki Ádám operatőr. Nem volt felkészülve arra, hogy élete legnagyobb kalandját élje át. Arra sem, hogy mi akármerre járunk, vonzzuk a bajt. Akadtak szaftos kalandok.

A Mauritán sivatagban nem járnak jó érzésű emberek. Mindenkinek azt tanácsolják, ezen a szakaszon hajtson jó gyorsan. Ha elakad, hagyja ott az autót, értékeket és mélyen ássa be magát a homokba, így várjon reggelig. Mi elakadtunk. Láttam Ádám arcán a rémületet, minden pillanatban támadásra számított. Próbáltam megnyugtatni, hogy ugyan, nincs itt senki... Ekkor falfehér lett az arca, a hátam mögé nézett, s közölte: ott jön valaki. Mint kiderült, a stáb egyik tagja a ˝belső termékeit˝ pakolta kifelé a sivatagban, s battyogott vissza, infarktust hozva az operatőrünkre.

Pataki Ádámot egyébként több jelölt közül választottam ki, belső instrukció alapján. Ismerkedési beszélgetéseken világossá vált, hogy rátermett, helyén van a szaktudása. Nagy bizalom kellett mindehhez, hiszen olyan személyre volt szükség, aki a megismételhetetlen pillanatokat is rögzíteni tudja. Maximálisan elégedett vagyok a munkájával.- Mi volt az elsődleges cél, amikor elindultak?
- Két dolgot emelnék ki. Az egyik, hogy megfogadtuk, amíg a technika nem adja fel, addig mi sem. Százszázalékosan célba akartunk érni. A másik, hogy ne veszítsük el a barátságot. Mindez sikerült, s úgy érzem, a barátság még szorosabb is lett. A kiélezett helyzetekben fizikailag, lelkileg számíthattunk egymásra. Akadtak ugyan töréspontok, de ezeken közösen ˝áttaszigáltuk egymást˝, arról szó nem volt, hogy visszafordulunk, feladjuk.

- Mit érzett az út végén?
- Brutális fáradtságot, s végtelen szomorúságot. Az ember nem tudja felfogni: menne még, még, még, de már vége. Furcsa eufória is. Harmincöt országból érkeztek a résztvevők, természetesen nem mi értünk célba egyedül, de nálunk ott volt még valami: a film.

- Mi az, ami megfogalmazódik a filmben?
- Nem egy hivalkodó dokumentumfilmet akartunk forgatni. Az eredeti koncepció az, hogy átadjuk a pszichéjét ennek a túlélő versenynek. Ez véleményem szerint sikerült. Nem titkolt célom az sem, hogy a kicsit halódó félben lévő moziba, oda, ahol régen fiatalságunkat éltünk, visszacsalogassuk az embereket.


Stand up Cinema

A szombathelyi vetítés előtt Badár Sándor mesél kalandos történetekről, amik a filmből kimaradtak, megható pillanatokról, az útról – ahogyan Ők látták Afrikát...

- Kipróbálom, milyen hatása van annak, ha a közönség két irányból kapja az információkat, nemcsak képi, hanem stand up formában is - fogalmazott portálunknak Badár Sándor. 


Magyarok menni Bamako
Június 15. szerda 19.00  
AGORA –Savaria Filmszínház
BADÁR SÁNDOR  filmbemutatója
 
Két őrült magyar – Badár Sándor és Kőváry Barna - elhatározza, hogy elindul egy őrült magyar rallyn a ˝Bamako˝-n. Egyikük sem járt még Afrikában, nem beszélnek nyelveket, de bíznak a furfangos magyarok utazási szokásaiban, abban, hogy eddig is mindig élve értek haza. Ők sem számítanak rá, hogy - miközben egy összetett, nagyon kemény versenyen vesznek részt - egy izgalmas és színes filmet hoznak létre. Bőven van benne látvány, körömrágós percek, borzasztó fáradtság, na és a tárt karokkal váró Afrika.
Kultúrák és népek egymásra hatása Badár Sándor filmjében - Pataki Ádám operatőr kiváló tolmácsolásában.
Rendezte: Badár Sándor
Operatőr: Pataki Ádám
Szereplők: Badár Sándor, Kőváry Barna
Gyártásvezető: Szohár Ferenc
Gyártó: Cinemart
 
Jegyek elővételben 2200 Ft-ért az AGORA Jegyirodában (Szombathely, Belsikátor 1., 94/511-266), a www.jegymester.hu webáruházban, valamint a rendezvény előtt a helyszínen 2500 Ft-ért válthatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beethoven-estek Martonvásáron

Az István király nyitány és a IX. (d-moll) szimfónia előadásával kezdődik meg július 23-án… Tovább olvasom