Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Az útkezelőnél már tél van - Hófúvásra is készülnek fotók, videó

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége - írta közleményben a közút.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint minden évben november 10-én áll át téli üzemmódba. Bár a tavaszias novemberi időjárás miatt még nincs szükség beavatkozásra, a társaság mind a 93 mérnökségén lezajlottak a gépszemlék.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan több, mint 31 ezer kilométernyi közúthálózat üzemeltetését látja el. Ez azt jelenti, hogy a gyorsforgalmi úthálózat – az M5-ös és M6-os koncesszió autópálya szakaszait leszámítva -, a településeket összekötő fő-, mellék- és bekötőutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai tartoznak a cég hatáskörébe. A következő hónapokra, időszakosan több mint 530 fővel növelte munkavállalóinak számát a közútkezelő, így – velük együtt – közel 4500-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban közvetlenül a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2014-2015-ös téli szezonban az országos közúthálózaton 825 saját és 39 bérelt munkagépet állíthat hadrendbe. Szükség esetén úgynevezett lehívható gépek is be tudnak segíteni a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákban, ez több száz további járművet jelenthet havaria helyzet esetén. A téli feladatokat ellátó gépek beüzemelésén túl azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, hófogó rácsokat és hálókat helyeznek ki a cég szakemberei, összesen 396 kilométer hosszon, valamint 323 kilométernyi hóvédő erdősáv fenntartása is a társaság feladatához tartozik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 mérnökségének munkatársai természetesen folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, ebben 349 saját útmeteorológia mérőállomás is segíti a munkájukat.

A Magyar Közút Győr-Moson-Sopron megyei télindító tájékoztatója

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál is érdeklődhetnek, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok. Emellett a téli időszakban a társaság hivatalos Facebook és Twitter oldalán a reggeli és a délutáni órákban, a csúcsidőszakok környékén összesítést tesznek közzé az aktuális útviszonyokról, ezzel is segítve a közlekedők tájékoztatását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a nagyteveli gázoló - ittasan hajtott a gyalogosok közé

Egy ember meghalt, öten megsérültek, amikor egy autó az út szélén közlekedő emberek közé hajtott. A sofőr ittas volt. Tovább olvasom