Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Az ország WC-s nénije besokallt: ˝Ideje rendet tenni a fejekben˝

Érdektelen polgármesterek akadályozzák a nyilvános WC-k ügyében az előrelépést - állítja a jelenleg Sopronban élő Ági mama. Feladatát azok sem könnyítik meg, akiknek feneke után takarít.

Minőségi változás állhat be a soproni nyilvános illemhelyeken, miután a városban már megjelent Ági mama, aki 2007-ben elnyerte a legjobb WC-ért járó közönség díjat - írta a nyugatmagyar.hu közel egy évvel ezelőtt.

Pivó Ágnes most felkereste szerkesztőségünket, mert - ahogy fogalmazott - ˝ideje rendet tenni a fejekben˝. Ági mama megosztotta portálunkkal, milyen falakba ütközik a városban és országszerte, ha egy kulturált illemhely üzemeltetéséről van szó.

- Két ok motivált, amikor elindítottam a vállalkozást. Az egyik, hogy ne szégyenkezzen a pofánk a külföldi vendégek előtt a magyar nyilvános WC-k állapota miatt, valamint minél több 40-50 évesnek tudjak munkát adni. Csökkent munkaképességű embereket is foglalkoztatnék, hiszen ők nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak elhelyezkedni. Nevek és konkrét helyek nélkül, de szeretném megosztani az olvasókkal azokat a történeteket, amelyek nagyon elkeserítenek és elgondolkodtatnak: megéri-e tovább harcolni ezen a területen? – kezdte portálunknak Ági mama.

˝A polgármester nem bízott abban, hogy én valóban sikerrel járok, így kiadta másnak a helyet. Azóta sem üzemel.˝

- Egy városban 18 éve lezárva áll egy nyilvános WC. Jelentkeztem a polgármesternél, hogy szeretném kibérelni és üzemeltetni. Bár szörnyű állapotok uralkodtak a helyiségben, de vállaltam, hogy megszerzem a szponzort, s teljesen felújítjuk. Lesz rokkantlift, rokkantvécé, külön helyiségben hajléktalanoknak zuhanyzó, kismamáknak pelenkázó, szoptató részleg. A WC oldalában ruhásláda, amelyből a hajléktalanokat öltöztetni tudjuk. Három hónap alatt találtam támogatót, egy tisztítószereket forgalmazó cég vállalta volna a szponzorálást 20 millió forintnyi összegben.

Visszamentem a polgármesterhez, tájékoztattam a fejleményekről, mire ő azt mondta: nem bízott abban, hogy én valóban sikerrel járok, így kiadta másnak a helyet. A WC azóta sem működik, mindez három ével ezelőtt történt. Megkerestem a városi vagyonkezelő zrt.-t, ahol azt a választ adták, a jelenlegi üzemeltetővel csak évekig húzódó pereskedés után lehetne szerződést bontani. Mint számomra egy idő után világossá vált, azért nem kapom meg az üzemeltetési jogot, mert egy büfé terasza a közelben van, s az 3-4 méterrel kisebb lenne, ha a WC kinyitna – mondta Pivó Ágnes.

˝Egy jó városvezetőnek a város ˝kisebb˝ dolgaival is foglalkoznia kell˝

- Egy másik esetben szintén megkerestem egy polgármestert, ahol már a titkárnő az utamat állta, mondván a városvezető nem foglalkozik a WC-k ügyével. Könyörgöm, egy titkárnő ˝ne legyen élet-halál ura˝, s engedjen beszélni. Vallom, hogy egy jó polgármesternek a város ˝kisebb˝ dolgaival is foglalkoznia kell, a polgárok mindennapi életét megkönnyítő feladatok fontosak.

Ugyanitt egy önkormányzati cég képviselőjével megbeszéltem egy üzleti tárgyalást, akire egy megadott időpontban vártam, ám az illető közölte: elfeledkezett rólam. Később nagyon etikátlanul az utcán állt meg az autóm mögött, s mint egy k..vának a sarkon, úgy vetette oda: mondjam el gyorsan, mit akarok. Egy éve semmilyen visszajelzést nem kapok az ügyben.

Ági mama: ˝Ha megnyerném az ötös lottót, a pénzt biztosan a WC-k üzemeltetésére fordítanám˝
Ági mama: ˝Ha megnyerném az ötös lottót, a pénzt biztosan a WC-k üzemeltetésére fordítanám˝

˝Amikor bejelentkezek egy önkormányzathoz az üzemeltetési jogért, azzal kezdik: ˝jó, akkor kiírunk egy pályázatot.˝ Kérdem én, minek?˝

- Országosan probléma, hogy több városban a nyilvános WC-k hosszú éveken keresztül nem működnek, ám mikor bejelentkezek az önkormányzathoz az üzemeltetési jogért, rögtön azzal kezdik, hogy ˝jó, akkor kiírunk egy pályázatot". Kérdem én, minek? Minek, amikor önként itt van valaki, aki a nyakába venné a gondokat, s azonnal elvállalná a működtetést, minőségi színvonalon. Ráadásul a bérlésért horror összeget kérnek. Nagy baj lenne, ha azt mondanák a polgármesterek, hogy nem kell bérleti díjat fizetnem? Hiszen ezek az épületek sem termeltek hasznot, általam viszont működhetnének.

Siófoktól Keszthelyig vasútállomások, buszmegállók mellékhelyiségeinek üzemeltetőitől kértem engedélyt a szolgáltatásra, amelynek legtöbbje jelen állapotában koszos, büdös. Itt is elutasítottak vagy egyáltalán nem reagáltak.

A benzinkutak problémája is megoldódhatna, ha állandóan foglalkoztatnának valakit, aki takarítana. Mert így csak odaadják a vendégeknek a kulcsot, de azt nem nézik, mennyire szörnyű állapotban vannak – hallhattuk Ági mamát.

˝Két-három fodrásznő összefogott ellenünk, mert kifogásolták, hogy 200 forintot kell fizetni˝

- Megtörtént, hogy egy üzletházban a vezetők szívesen fogadtak. Az illemhelyen a 10 éves koszt sósavval letakarítottuk, a pelenkázót kiépítettük, gyönyörű lett. Kiraktuk a táblát, hogy fizetős.

A szóban forgó üzletházban 2-3 fodrásznő összefogott ellenünk, mert kifogásolták, hogy 200 forintot kell fizetni a vendégeiknek, holott ők jóval magasabb összeget kérnek el egy hajvágásért. Ők ellenünk fordultak, mi mentünk.

˝Az emberek fejében is rendet kellene tenni˝

Magyarországon - tisztelet a kivételnek - az emberek fejében is rendet kellene tenni. Olyan kiszolgálást nyújtunk, amilyet sehol a világon nem találnának: ingyenes tampon, ingyenes pelenka - különböző méretekben, intim törlőkendő, bugyik, alsónadrágok, gyógyszeres doboz. Az összes vény nélkül kapható gyógyszerrel el vagyunk látva, folyamatos felügyeletet nyújtunk.

Nyáron, a strandokon az általunk üzemeltetett illemhelyeken hűtőszekrény és mikrohullámú sütő van: a kisgyermekes anyukák be tudják tenni az ételt és meg is tudják melegíteni.

˝Az a véleményem, hogy az iskolákban be kellene vezetni az illemhelyek helyes használatának tanítását, ugyanis nagyon sokan nem tudják az alapvető etikát.˝
A legtöbben ezeket a dolgokat nem látják át, az emberek megállnak a WC előtt, s lekiabálják a fejünket, hogyan merünk elkérni 200 forintot. Ők csak az összegig látnak el, azt nem tudják, hogy fizetem a dolgozók bérét, vizet, villanyt és a horror összegű bérleti díjat is. Mindemellett, ami bevételem bejön az igazából nincs is, hiszen újabb hasznos eszközökre fordítom.

Sokallják az összeget a ˝csilli-villi˝, műkörmös kislányok is, akik után a legtöbbször kaotikus állapotok uralkodnak. A sok sminkre, drága ruhákra, cipőkre, italra nem sajnálják a pénzt, de azoktól igen, akik a fenekük után takarítanak.

Az a véleményem, hogy az iskolákban be kellene vezetni az illemhelyek helyes használatának tanítását, ugyanis nagyon sokan nem tudják az alapvető etikát. Azon is változtatni kellene, hogy a ˝WC-s nénit˝ ne egy alantas munkának tekintsék. Annyi mindent szeretnék még elérni, de folyamatosan falakba ütközöm - hallhattuk Ági mamát, aki elkeseredésében már arra is gondolt, Ausztriában próbál nyitott ajtókat találni. Úgy érzi, itthon a polgármesterek egyáltalán nem partnerek ebben az ügyben, nem érdekli őket a probléma, nem foglalkoznak vele.

- Ha megnyerném az ötös lottót, a pénzt biztosan a WC-k üzemeltetésére fordítanám, az az álmom, hogy Magyarország illemhelyei rendezettek legyenek, ám ilyen körülmények között ezt nagyon nehéz elérni - zárta szavait Ági mama.

(Leadképünk forrása: Népszabadság - Kocsis Zoltán - a szerk.)

Olvasóink írták

 • 4. futóbab 2011. március 22. 08:47
  „Engem viszont az érdekelne,hogy hova tűntek a tegnapi hozzá szólások,amikben a városok vezetőségeit minősítették az érdektelen hozzá állásukkal az üggyel kapcsolatban????!!!!!!
  Hozzá teszem,egyetlen egy vélemény olvasása sem volt még kicsit sem sértő.Miért kellett moderálni????”
 • 3. jagger81 2011. március 21. 17:58
  „Fortuna 54 Neked válaszolok.
  Ági mama vagyok leírok egy pár adatot. A dolgozómnak napi 5000 ft fizetés 30x 5000= 150.000 ft
  Havi össz járulékok 170.000. WC papír 1 WC-re havi 100.000. Víz díj. kb 150.000 Villany 25.000
  Bérleti díj 100.000 Tisztító szer Gyógyszeres láda töltése, Ruhás láda töltése,egyéb kellékek havi
  200.000 A 200ft használati díjból kb 10 ft marad nekem tisztán. Egyik Wc sem hoz ennyit a konyhára
  Innen elveszem oda beteszem tologatom a pénzt össze vissza. Ha nem lenne még ezen kívül 2 másik
  állásom éhen halnék.Megjegyzem bárki azt mondja csókolom sajnos nincs pénzem de nagyon kell
  mindig ingyen be engedjük. Az emberek a kocsmába, étteremben,fodrásznál stb miért nem ve-
  szekednek hogy olcsóbban kapjanak sőrt?????????????????????????????????????? Csak a WC-be kell
  megbántani a dolgozót???.. Várom válaszod üdv Ági mama”
 • 2. fortuna54 2011. március 21. 09:16
  „Ági mama próbáljon akciós árakal,mert 200 forint nem éppen megfelelö ár. Pláne,ha hasmenés gyötri a kuncsaftot.”
 • 1. Goldmund 2011. március 21. 08:21
  „Hm.
  Tanulságos, magyaros történetek. :-((((
  Most legalább értem, miért van olyan kevés nyilvános WC egy városban és amik vannak, sok esetben miért olyanok, amilyenek.
  És ami ezzel elég szorosan összefügg: miért van vizeletszag annyi átjáróban, eldugottabb sarokban, sikátorban.

  Ha a városok vezetőit ez nem zavarja, ám legyen! Csak ne tessék csodálkozni, hogy a turisták nem jönnek. Egy ország imázsához KŐKEMÉNYEN hozzátartozik, hogy a városokban sétálgató emberek találnak-e kulturált mellékhelyiséget maguknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat - késések a Tatabánya-Oroszlány vonalon

Jelentős késések várhatók a Tatabánya-Oroszlány vonalon vonatgázolás miatt vasárnap délután -… Tovább olvasom