Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az őrségi fesztivál, ahol a természet és a zene egymásra lelt - képriport

Koncertek, kiállítások, és különböző művészeti előadások várták az érdeklődőket a 22. Virágzás Napjain, május 22. és 25. között az Őrségben. Az ember úgy élvezte a kulturált, minőségi szórakozást, hogy nagy "zöld lufiban" járt.

Május 26. - A fesztivál, ahol a természet és a zene harmóniára talált - fellépett többek közt Dresch Mihály, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás - Szilágyi Ákos "A bábuk uráról" olvasott fel - Orfalun gyógy- és fűszernövény kertet nyitott meg Ambrus Lajos - fiatal tehetségeknek is tapsolhatott a közönség

Virágzás napjai az Őrségben (május 24-25) - fotók: Tóth Kata
Május 22. - Előzetes

A minden évben pünkösdkor tartott művészeti eseménysorozaton fellép többek között Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek, Dresch Mihály együttese és a Zala Szimfonikus Zenekar.


Őrségi porta
Őrségi porta


"A mai világban rohamosan csökken azoknak a helyeknek a száma, ahol még nincs minden elrontva. Az Őrség – természeti és szellemi kondícióit tekintve – ilyen helynek ígérkezett a Virágzás Napjai születése idején" - mondta Sülyi Péter fesztiváligazgató a rendezvényről szólva. „Ha a környezet védelméről beszélünk, úgy a természeti- és a szellemi környezetre egyaránt gondolunk. Az Őri Alapítvány létrehozásakor az alapítók úgy vélték, hogy a külső értékek védelméhez a belső értékek gyarapításán keresztül vezet az út. Ennek eszközéül választották a Virágzás Napjait 1993-ban" - tette hozzá a Sülyi Péter, aki egyben az alapítvány vezetője is.

Virágzás
Virágzás


A Virágzás Napjai eseménysorozat ideje alatt több helyszínen lesznek komolyzenei koncertek, irodalmi és művészeti előadások, kiállítások és filmvetítések. Különböző formációkban koncertezik a már említett Kokas Katalin - Kelemen Barnabás művész házaspár, és érkezik velük az "utánpótlás" is: tehetséges növendékeik csapata a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről.

Kokas Katalin
Kokas Katalin


Más zenei műfajt képvisel a Dresch Mihály folk kvartett, és megint mást a Makámból ismert Krulik Zoltán, aki Petri György, Weöres Sándor és Sík Sándor verseire írt dalait hozza Őriszentpéterre, a Pajtaszínházba. A művészeti programok mellett hagyományosan helyet kapnak a Virágzás Napjain a gondolatkeltő, közvetlen tudástartalmat hordozó előadások is. Ezek a hallgatóság számára nyitottak, a közönség bekapcsolódhat az elmélkedésbe, együtt gondolkodhat az előadókkal.

Dresch Mihály
Dresch Mihály


A gyermekek számára a fesztiválon mindennap működő Iciri-piciri játszóház mellett a zalaegerszegi Griff Bábszínház tart előadást Ládafia címmel. A négynapos fesztivál pünkösd hétfő délutánján ér véget Apátistvánfalván, ahol Kelemen Barnabás Bach szóló hegedűre írt műveit játssza a Harding Szent István templomban.

Krulik Zoltán
Krulik Zoltán

A napokra lebontott teljes program: www.viragzasnapjai.hu

Facebook: www.facebook.com/viragzasnapjai

Az esemény partnerblogja: www.hetretorszagkapujaban.blogspot.hu

Az Őri Alapítvány 1993 végén alakult kulturális, szociális és környezetvédelmi indíttatással az Őrségben. Az alapítvány első - mára hagyományt teremtő - kezdeményezése volt 1994-ben a Virágzás Napjai.

Ezt a négynapos művészeti fesztivált és "emberi találkozót" azóta minden évben pünkösdkor tartják a különböző őrségi helyszíneken.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzettség nélkül jogászkodott egy szombathelyi férfi

A vádlott vállalt követeléskezelést, igazságügyi közvetítést, adótanácsadást, de eljárt peres… Tovább olvasom