Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az iszap nagy része a Marcalban maradt

A Mosoni Dunát megvédték, de a Torna patak és a Marcal folyó halott, ökológiai katasztrófa történt - közölte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár pénteken.
Illés Zoltán a sajtó nyilvánossága előtti megbeszélésen tett jelentést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek pénteken a vörösiszap sújtotta Kolontáron az elvégzett munkálatokról. Az államtitkár elmondta: a vízmozgást lelassították, a beleöntött magnézium és kalcium-nitrát a Rába és a Marcal torkolatáig csökkentette a ph értéket, ezzel a Mosoni Dunát megvédték, nem látni szennyeződést. Ezt nagyon fontos eredménynek nevezte, mivel nem jelent plusz terhelést a környezetnek. Hozzátette: az iszap nagy része a Marcalban maradt.

Most a legfontosabb feladat a lúgos kémhatás csökkentése. Az ökológiai katasztrófa 800-1000 hektárt érint, a talajcseréhez komoly összeget kell idecsoportosítani. Az erdőfoltokat tarra kell vágni, de előtte savazással kell semlegesíteni. Muharay Árpád a katasztrófavédelem helyi vezetője közölte, hogy a vörösiszappal érintett terület a légi felvételek alapján a korábbi 800 hektárról 1017-re nőtt. A környezetvédelmi hatóság képviselője a megbeszélésen azt is elmondta: a levegő szálló por koncentrációja Devecseren 31,7 mikrogramm köbméterenként, az egészségügyi határérték - 50 mikrogramm/köbméter - alatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráborult egy fa, meghalt a favágó

Ráborult egy fa egy fakitermelő dolgozóra, aki belehalt sérüléseibe pénteken délelőtt Becsehely közelében. Tovább olvasom