Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Az iskola megöli a kreativitást

Mindenki tehetséges valamiben, valamire születik. Azonban ennek felismerését szinte szándékosan akadályozza rengeteg tényező.

„Évente egyszer 1000 rendkívüli ember gyűlik össze a kaliforniai Montereyben, hogy felbecsülhetetlen értékeket osszanak meg egymással. A gondolataikat. Ami ott történik, titokban maradt… egészen mostanáig." Nagyon bízunk abban, hogy a fenti hatásvadász idézetet mindenki elolvassa, és ezáltal kedvet kap arra, hogy velünk tartson egy jó félórányi elmeforgatásra. Sosem tettünk még ilyet, de mindennek eljön az ideje, ezért most nagyon szépen kérünk mindenkit, hogy ha a cikket nem is, de a belinkelt – amúgy öt éves - videót mindenképp terjessze, minden fórumon, ahol csak tudja! Itt tényleg a lét a tét! - írja a vaskarika.hu.

A sors nem ismer tréfát

Nagyon rég tudjuk, hogy nincsenek véletlenek. Biztosak vagyunk ebben, mint kaszás a halálban, és erre a legjobb példát eme rövidnek szánt bevezetőben le is pötyögjük.

Vasárnap jó későn értünk haza, és a hálón még gyorsan belepillantottunk leveleinkbe. Egy nagyon kedves ismerősünktől kapott e-mailben egy húsz perces videóval szembesülhettünk, melyhez tömören csak annyi kommentár fűződött, hogy ezt imádni fogjuk, vagy valami ilyesmi, és lőn. Akik olvassák az általában háborgó és kritikus írásainkat, illetve abban a „szerencsés" helyzetben vannak, hogy napi szinten tudjuk rombolni őket épp aktuális agymenéseinkkel, tisztában vannak azzal, hogy nekünk ezen a bolygón minden tetszik, csak a társadalmi berendezkedésünk nem. Az egész rendszer hibás, felelőtlen, igazságtalan és aljas, illetve totálisan önpusztító. Természetesen tudjuk, hogy ezt nem csak mi, hanem nagyon sokan gondolják ugyanígy. Az alább belinkelt videóból azonban egy olyan soha nem látott önigazolást kaptunk, amelyre nem számítottunk, csak talán legoptimistább napjainkon. Itt ugyanis nem kocsmafilozófusok és a rendszer által üzemeltetett vagy támogatott intézményi megmondók szólalnak meg, hanem a föld legnagyobb koponyáinak egyike szembesít bennünk a szigorú tényekkel. Teszi ezt olyan módon, ami pedig párját ritkítja, hisz a szinte végig könnyed és standup-szerű előadáson folyamatosan nevetést fakaszt.

A videóról egyelőre ennyit, a sorsszerűségről pedig még egy kicsit. Fárasztó hétvégénk volt, ezért az első felindulásunk, miszerint azonnal nekiállunk a hallottakat és hozzáfűzendőnket egy veretes irományba összefoglalni bele a hétfő hajnalba, elvetettük. Jobb is lesz, ha egy kicsit ülepítjük az éjszaka, és reggel friss erővel belemártjuk sok élű pengénk a globális oktatási rendszer és nevelési módszerek aszott mellkasaiba, amelyekben úgyis csak ki-ki hagyó pacemaker-ek zötykölődnek.

A sors azonban nem ismer tréfát, ha rólunk van szó, ezt is régóta tudjuk. Reggel ugyanis szintén megnyitva leveleinket, szerkesztőségi felhívást találtunk, hogy vegyünk részt kedden, az NYME SEK sajtótájékoztatóján, amelyen az egyetemi képzésekre jelentkezők számáról, a jelentkezési trendekről, és egyéb aktualitásokról tájékoztatja a sajtót Prof. dr. Gadányi Károly, a SEK elnök-rektorhelyettese és az egyetem vezetése. Minden túlmisztifikálás nélkül is ki merjük jelenteni, hogy ezt nem véletlenül kaptuk így, illetve azt is, hogy kedves barátnénk biztos, hogy nem szűrte össze a levet a SEK vezérkarával.

A kreativitás halála

Tehát lefoglaltuk a helyünk az elnöki hivatalban, és a kiírt időpontban, pár órával ezelőtt meg is jelentünk. A következő szorzó már csak annyi volt, hogy egyik kolléganőnk épp ott végzi tanulmányait, és mivel épp előadási szünete akadt, szintén beült az adathalmozásra. Ez ismételten a malmunkra hajtotta a vizet, hisz megbeszéltük azonnal, hogy a reál részét elviszi ő, míg mi a humán vonalon maradunk, és amit ő nem tudott, robbantjuk be az ajtót tokostól. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy bárkit is bántani akarunk ezzel a cikkel, kihangsúlyozzuk, hogy semmi bajunk azzal, hogy csakúgy, mint minden intézmény a földön, az NYME SEK is azt teszi, amit a piac diktál. Megöli a kreativitást.

A teljes cikk >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Kópháza és Nagycenk között

Kamion és személyautó ütközött a 84-es főúton, Kópháza és Nagycenk között csütörtökön. Egy ember… Tovább olvasom