Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az infláció mértékével emelkedik a cukor ára

Az uniós cukorrendtartásnak köszönhetően a boltokban az egy kilogramm cukor ára most olcsóbb, mint három-négy évvel ezelőtt. Idén várhatóan az inflációval megegyező mértékben drágulhat.

A szeptemberi nagy esőzések miatt térségünkben az elvetett cukorrépa mintegy egyharmadát takarították be eddig a gazdák. A mennyiséggel idén nincs gond, a hektáronkénti átlag 65 tonna.

A répa cukorfoka viszont elmarad az átlagostól, ugyanis ez 15,1 százalék csupán.

- A magasabb termés behozza a minőség miatti veszteségeket - fogalmazott portálunknak Bráth Zoltán, az egyetlen hazai feldolgozó, a Magyar Cukor Zrt. elnöke. - A termelőknek a tavasszal megkötött árat, tizenegyezer forintot fizetünk egy tonna répáért.

Társaságunk országszerte több mint tizenháromezer hektár répára kötött szerződést. Petőháza térsége ebből kettőezer hektárt tesz ki. Fontos, a szállítási költségeket nem a gazdák, hanem a Magyar Cukor fedezi.

A vásárlókat leginkább a végtermék ára érdekli a leginkább.

Az uniós cukorrendtartásnak köszönhetően a boltokban egy kilogramm cukrot már 170 forintért is megvásárolhatunk. Miközben három-négy évvel ezelőtt akár 220 forintot is elkértek.


S rögtön jegyezzük is meg: a másik oldalt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az újítás és az új támogatási rendszer miatt több ezer ember veszítette el munkahelyét, s ugyanennyi család megélhetése vált bizonytalanná.

Ami jó volt országszerte, az meglehetősen rossz volt a helyi szinteken. Így Petőházán is.


Információink szerint idén nem várható jelentős mértékű drágulás.

A cukor ára az infláció mértékével megfelelő mértékben emelkedhet.

Bráth Zoltán kitért az egykoron éllovasnak tekintett, de már bezárt petőházi cukorgyár sorsára is.

- Jelenleg folynak az auditálási egyeztetések, amint ezek lezárulnak dönthetünk a terület további sorsáról - részletezte az elnök. - Az bizonyos, hogy a csomagoló- és a raktárhelyiség megmarad.

S a terület egy részét is szeretnénk megtartani. A fennmaradó részt lehet értékesíteni. Lényeges, hogy meglehetősen jó az infrastruktúra, közel van például a vasút.

2007-ben zárták be a petőházi cukorgyárat

2007-ben az a döntés született, hogy az Agrana érdekeltségi körébe tartozó Magyar Cukor Zrt. a még meglévő két gyára közül a petőházit zárja be s a kaposvári működhet tovább.

Az unió kötelezettséget vállalt ugyanis arra, hogy drasztikusan leépíti a cukoripari kapacitásokat.

A petőházi gyár egyébként 1880-ban kezdte meg működését. Jogelődje a sopronkőhidai répafeldolgozó üzem volt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Újabb védőgát megépítéséről döntöttek

Újabb védőgát megépítéséről döntött kedden a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. Tovább olvasom