Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Az év embereit keressük

A Kisalföld 2015-ben is megválasztja az év embereit. Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron, a Rábaközben és Komáromban egyaránt szeretnénk megmutatni, kik voltak a hétköznapok hősei.
A Kisalföld azokat szeretné most is elismerni, akik nincsenek mindennap reflektorfényben, de munkájukkal, emberségükkel, önzetlenségükkel kivívták a helyi közösség elismerését. A napilapunkban 2015-ben megjelent emberi történetek főszereplői közül választottuk ki a jelölteket, és olvasóinkat is arra buzdítjuk, csatlakozzanak hozzánk. Rövid indoklással küldjék be nekünk azoknak a hétköznapi hősöknek a nevét, akik önök szerint régiónkban példát mutattak mindannyiunknak. 
Várjuk az olvasók ajánlásait!

A szerkesztőség gyűjtött tehát egy csokorra való példát arra, hogy szerintünk kik lehetnének az év emberei. Olvasóinkat arra kérjük, egészítsék ki ezt a listát, ismeretségi körükből jelöljenek önök is érdemeseket a díjra, és küldjék el ajánlásaikat az evembere@kisalfold.hu e-mail-címre. Nem további szavazatokat várunk tehát a most bemutatott jelöltekre, hanem új jelöléseket, és a szerkesztőség végül ebből, az újságírók és az olvasók által gyűjtött nagy csokorból fogja kiválasztani a 2015. év embereit.

Jelöltek -  Dr. Fürst Ágnes, Kiss István, Szalay Balázs, Kovács Miklós, dr. Kaszás Zsolt,  Dömötör Péter,  Antalicz Tibor, Horváth Róbert,  Suri Vera, Berényi Orsolya, Kiss Tamás, Fekete Tamás, Tar Já
Jelöltek – Jelöltek –  Dr. Fürst Ágnes, Kiss István, Szalay Balázs, Kovács Miklós, dr. Kaszás Zsolt,  Dömötör Péter,  Antalicz Tibor, Horváth Róbert,  Suri Vera, Berényi Orsolya, Kiss Tamás, Fekete Tamás, Tar János, Ács Tamás.

Hűséges előfizetőink emlékezhetnek azokra, akik 2013-ban első alkalommal átvették az elismerést: Győrből és vonzáskörzetéből Kunert Miklósra, a dunai árvíznél is nélkülözhetetlen munkát végzett Búvár SE elnökére; Sopronból Lang Ágotára, a Széchenyi-gimnázium tanárára, aki diákjaival számos sikert ért el, egyebek között tanítványai nyerték a Moonbots holdjárórobot-építő világversenyt; Mosonmagyaróvárról Nagy Gáborra, a vízisport-egyesület elnökére, aki csapatával hozzájárult például ahhoz, hogy körbehajózhatóvá vált a Malom-ági Lajta; Rábaközből Boros János nyugdíjas cipészmesterre, aki a gyerekeknek, mentőknek, tűzoltóknak, sportolóknak hosszú évtizedeken át ingyen javította a lábbeliket.

Tavaly Győrben az év embere lett Horváthné Bihari  Rita, aki teljesítette súlyos beteg kisfia, Dominik bakancslistáját. Sopron vonzáskörzetéből a balfi kulturális életet összefogó Huszár házaspárt díjaztuk, Mosonmagyar- óváron a Puli Space Technologies alapítója, Pacher Tibor,  a  Rábaközből pedig a csornai, 12 éves Halász Ádám kapta az elismerést, amiért és ahogy megmentette cukorbeteg édesapja életét.

Idén azokat keressük, akiknek helyük van ebben a társaságban. Íme, a Kisalföld szerkesztőségének összeállítása azokról, akik szerintünk 2015-ben a hétköznapok hősei voltak, és esélyesek lehetnek „Az év embere" címre.

Győr és környéke

Dömötör Péternek, a győri mentőállomás gépkocsivezetőjének akkor is van autójában nyakrögzítő, ha nincs szolgálatban. Ezért tudta a lebénulástól megmenteni a nagylúcsi Makki Máriót, aki motorbalesetet szenvedett májusban Cseszneknél.

„A mi orvosunk éppúgy cukorbeteg, mint mi, de lelkesen harcol értünk, hogy élhessünk!" – állítják a fiatal győri háziorvos-diabetológusról a diabéteszesek. Dr. Fürst Ágnes együtt tornázik betegeivel. Nemcsak beszél arról, mit kellene tenniük, meg is mutatja.

A véneki polgármester, Kiss Tamás azzal mutatott példát idén, hogy befogadta  Francis Ugochukwu Ihuomát, aki Nigériából menekült el a Boko Haram terrorszervezet elől.

Sopron és környéke

Suri Vera ötletének és szervezésének köszönhetően működik Sopronban már négy ételszekrény, ami az éheseknek jó falatokat, az adakozni tudóknak pedig lehetőséget ad az észszerű és gyakorlatias jó cselekedetre.

Kovács Miklós alezredes a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Bár munkájához tartozik a biztonságos közlekedés, ő sokkal többet tesz a baleset-megelőzés területén, mint ami munkaköréből eredne. Rendszeresen tart előadásokat, szervez akciókat arról, hogy kerülhetők el a balesetek.

Ács Tamás a Soproni Petőfi Színház színművésze, aki gyakran „lelép" a világot jelentő deszkákról, hogy szavalataival szebbé, felemelőbbé tegye a soproni ünnepeket. Zászlóvivője több kulturális kezdeményezésnek, a költészet napján például még a buszokon is versekkel örvendezteti meg az utasokat.

Mosonmagyaróvár és környéke

Kiss István dunaszigeti buszsofőr 28 rajkai gyereket mentett meg egy iskolai kiránduláson. Idén nyáron Mohácsnál az eléjük hajtó szerb kamionnak hajtott – ha elrántja a kormányt, felborulnak vagy lezuhannak a felüljáróról. Az ütközés után térd alatt amputálni kellett a sofőr lábát.

Szeptembertől október közepéig menekültek százezrei hagyták el Ausztria felé hazánkat Hegyeshalomnál. A hegyeshalmi Fekete Tamásra a helyi önkormányzat képviselőjeként, a Magyar Vöröskereszt hegyeshalmi területi titkáraként, a polgárőrség alelnökeként és vasutasként is számíthattak a segélyszervezetek, rendőrök és menekültek is a határon.

Antalicz Tibor hat éve költözött Pozsonyból Bezenyére. A szépet szerető, abban örömet lelő emberként időt és pénzt sem sajnálva, lépésről lépésre haladva szépítette meg a Kisboldogasszony-templom környezetét.

Rábaköz

Csornáról jól ismerheti az olvasó Horváth Róbert amatőr szobrászt. Köztiszteletben áll a Rábaközben. Lelkesen gyűjti a térség néprajzi és történelmi, földrajzi értékeit, emlékeit.

Szalay Balázs a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának elnöke. A helytörténeti kutatás egyik legkiemelkedőbb alakja és szervezője a térségben. Feldolgozta többek között Csorna 1956-os történéseit.

A kapuvári Tar János megjárta a Don-kanyart, éveket töltött a murmanszki fogolytáborban. Nemrég ünnepelte 95. születésnapját. A helyi húsgyárban dolgozott,  1980-as nyugdíjba vonulásáig. Azóta a kapuvári fiatalsággal osztja meg élete tanulságait – sok derűvel, nagy életszeretettel.

Komárom és környéke

Október közepén indult el a „Kézzel a szívért, avagy kulcsold össze a kezed, Komárom" nevet viselő kezdeményezés: a városban öt helyen helyeztek el defibrillátorkészüléket, és dr. Kaszás Zsolt, a program ötletgazdája vállalkozott arra, hogy megtanítja a helyieket az újraélesztésre, illetve a helyes defibrillátorhasználat alapjaira.

Berényi Orsolya törzsőrmester  tavasszal segített egy tatai tűzesetnél kimenekíteni több embert a füsttel megtelt épületből. Emellett a nyári kánikulában egy parkoló autóban hagyott, nyolc hónapos csecsemőt menekített ki társával a tatai rendőrnő.
 
Kisalföld-díjak
A Kisalföld évről évre átadja partnereivel közösen a Presztízs-díjakat a gazdasági élet kiválóságainak, a TAPS-díjakat a maradandót alkotó művészeknek. Bő három évtizede rendszeresen megválasztjuk az év sportolóit. Az elmúlt években szavazhattak már olvasóink arról, hogy kik a legemberségesebbek az egészségügyben és kik a legjobb pedagógusok. Idén először megválasztottuk a Kisalföld kenyereit.  A Kisalföld szerkesztősége 2013-ban határozta el, hogy Év embere plakettel díjazza a hétköznapok hőseit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vitorláscsúcs a Balatonon

Új vitorláscsúcs született a Keszthely-Balatonkenese távon, amelyet 3 óra 19 perc alatt teljesített… Tovább olvasom