Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az Európai Unió előtérbe helyezi a határokon átívelő egészségvédelmet

Az Europrosperitas 2010 Alapítvány és az Empirica Gazdasági és Társadalomkutató Intézet szervezésében a mai napon egy nemzetközi egészségügyi konferenciát tartottak Szombathelyen.


A konferencia fő témája a határokon átívelő egészségvédelem és prevenció volt. A résztvevők arról értekeztek, hogy hogyan lehetne dinamizálni az Európai Unió 2008-2013 közötti egészségügyi programját, Magyarország soros elnöksége alatti időszakában.

Az EU népegészségügyi akcióprogramjának középpontjában a polgárok egészségügyi biztonsága és az egészségfejlesztés áll, beleértve az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentését és a egészségvédelemmel kapcsolatos információk terjesztését.

Az Európai Unió közös értékekre alapozott stratégiájának része az új értékalapú megközelítési szemlélet az egészségügyben. A kihívások között szerepel a polgárok felelősségvállalása és az egészségismeret fejlesztése is.

A konferencia során az előadók kitértek a különböző egészségügyi projektek finanszírozási kérdéseire is.

Ahhoz, hogy az EU tagállamainak egészségügyi rendszerein csökkenjen a költségvetési nyomás, az egészségügy elsődleges céljai között kell, hogy szerepeljen az egészséges életévek számának a növelése, az aktív, munkában eltöltött idő emelése.

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy folyamatos legyen a megfelelő egészségre nevelés az elöregedő Európában és 2050-re 70% -al növekedjen a 65 év feletti lakosok száma.

"Az egészségpolitikát nem tekinthetjük úgy, mint egy önálló területet. Az egészségügy szerves része kell, hogy legyen a társadalompolitikának, a foglalkoztatáspolitikának, az oktatáspolitikának, ezzel együtt pedig komoly szerepe van a kutatás-fejlesztésben, a gazdasági növekedésben" – nyilatkozta Dr. Bényi Mária az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ osztályvezetője.

Annak érdekében, hogy az Európai Unió biztosítsa azon szervezetek teljes körű részvételét a programban, amelyek az egészségügyi program céljaival összhangban álló napirendet dolgoznak ki, több finanszírozási mechanizmust is kidolgozott.

Az Europrosperitas 2010 Alapítvány és az Empirica Gazdasági és Társadalomkutató Intézet által szervezett konferencia a fenti kérdésekben a határokon átívelő egészségvédelemre helyezte a hangsúlyt és az alábbi vendégek színvonalas előadásai segítettek az érdeklődőknek abban, hogy egy átfogó képet kapjanak az Európai Unió jövőbeli terveiről.

Bényi Mária a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól az Európai Unió céljait ismertette az egészségvédelem területén, Dr. Balogh Tamás főosztályvezető a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól a magyar kormány egészségügyi politikáját mutatta be határokon átnyúló kontextusban.

Dr. Reiner Vera kirendeltség- vezető főorvos, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetétől a célzott szervezett népegészségügyi szűrések rendszeréről és folyamatáról beszélt, emellett pedig hazai és nemzetközi ,"jó gyakorlatokat" mutatott be a prevenció területén.

Tomek Noémi, a százhalombattai önkormányzat kommunikációs vezetője az öngondoskodó önkormányzatok prevencióban betöltött szerepéről tájékoztatta a hallgatóságot. A "Heathy Food" , az egészséges ételek bemutatását, mely az egészséges életet támogatják, Marko Mocnik a szlovén Pomurski Technoloski Park igazgatója vállalta.

Csizmár Péter az EBG MedAustron Hungary ügyvezetője az ionterápiás kooperáció témakörét járta körül.

A konferencián vállalati mintaprojekteket mutatott be "Korszerű táplálkozás napjainkban" címmel Falusiné Kiss Mariann élelmezésvezető dietetikus a Eurest Kft.-től.

Az Eurest Kft. menzák helyett modern diákéttermeket üzemeltet, amelyek minden szempontból megfelelnek az új évezred igényeinek. Újfajta diákétkeztetési rendszerük az iskolai ebédlőket hangulatos éttermekké alakítja – olyan éttermekké, ahol ebéd nemcsak a táplálkozásról szól, hanem az élményről is.

Játékos programokat, informatív akciókat szerveznek, amelyekkel az egészséges táplálkozásra nevelik a diákokat.

A rendezvényt "az élelmiszer és a fogyasztó" címmel interaktív workshop követette, ahol Aleksandra Krumpak a szlovén Pomurje Technology Park igazgatója az élelmiszerbiztonság integrált rendszerét ismertette. Dr. Kárpáti Zoltán Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója pedig a Nemzeti Parkok soproni boltjáról tartott előadást.

A vendégek ízelítőt kaphattak az egészséges és biztonságos táplálkozásról Kovátsné Strenger Mónikától.Az Europrosperitas 2010 Alapítvány egy politikai pártoktól független civil kezdeményezés. 2005 végén indították útjára Budapesten azzal a céllal, hogy széles társadalmi összefogás és párbeszéd eszközeivel felgyorsítsa a lisszaboni célok megvalósítását a magyar határ menti övezetben.

Az Alapítvány olyan "közszféra-magánszféra partnerség" mintát követ, mely átszeli a határokat, erősíti a nemzetközi együttműködést, a népek közötti bizalmat, az egymásrautaltság szellemiségének megértését.

A határokon átnyúló fejlesztési együttműködések intézményesítése révén a köz- és magánérdekek minden eddiginél erősebb összefogásával, az Europrosperitas 2010 Alapítvány stabil alapokat óhajt biztosítani az EU által megfogalmazott lisszaboni stratégiai célok megvalósításához.

Az Empirica Kft. egy fiatal és agilis magyar-német tulajdonú spin-off cég, amely 2004-ben azzal a céllal alakult Sopronban, hogy a Nyugat-Európában, és azon belül is elsősorban a német nyelvterületen már sikerrel alkalmazott foglalkoztatáspolitikai eszközök, munkaerő-piaci programok magyarországi megvalósítását előremozdítsa, elemzéseivel, tanulmányaival ezeket megismertesse, elfogadottságukat segítse.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergomban marad a sötétség, és nem hirdetnek veszélyhelyzetet

Nem hirdetnek veszélyhelyzetet Esztergomban a közvilágítás részleges lekapcsolása miatt, viszont a városnak most nincs pénze, hogy kifizesse tartozását a szolgáltatónak. Tovább olvasom