Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Az ÁNTSZ helyzetjelentése Kolontárról

"A X-es tározó újabb, illetve a IX-es tározó esetleges kiömlésnek megállítása érdekében egész éjjel hatalmas erővel folyt és a nap során is folyamatosan tart egy ideiglenes terelő ill. lokalizációs gát építése" - tette közzé rendes napi helyzetjelentésében az ÁNTSZ a katasztrófavédelmi főigazgatóság közleményét.
"A releváns nemzetközi és terepgyakorlattal rendelkező uniós szakértői csoport az OKF szakértőivel szoros együttműködésben a vörös iszap negatív környezeti hatásainak felméréshez és a károk felszámolásának, csökkentésének optimális megoldásához javaslataikkal járul majd hozzá. Az uniós szakértők ma az OKF székhelyén, 13.30 órakor tartandó sajtótájékoztatót követően indulnak a kárhelyszínre.

Az érintett településeken az éjszakai időszakban kizárólag a gátépítésben résztvevők dolgoztak. A mentesítési munkálatokat a reggeli órákban újból megkezdték.

A sérültellátás területén új bejelentés az éjszaka folyamán nem érkezett.

Az ÁNTSZ KDRI Intézete elvégezte a Devecseren és Kolontáron vett 2-2 lerakódott szilárd és esőlevezető árkokból vett 1-1 folyékony vörösiszap hulladék toxikus elem tartalmának vizsgálatait. Az adatok alapján a vörös-iszap 2010. október 10-i mért szennyezettségének környezet-egészségügyi értékeléséről az Országos Környezetegészségügyi Intézet Gyorsértékelő jelentés-t állított össze. Ennek alapján a vörösiszap iszap-(talaj) szilárd minták szennyező anyagainak előzetes gyors megítélése szerint a szennyezettségi határértékhez viszonyítva kiugró mértékű veszélyeztetettséget nem jeleztek" - tudatta a katasztrófavédelmi szóvivő.

Olvasóink írták

  • 2. medvebocs 2010. október 11. 12:09
    „Iszap? Nem az iszaptól pusztultak ki a halak, hanem a lúgos víztől ami az iszapot fedte..
    tessék, itt van egy GYIK az MTA-túl: http://mta.hu/cikkek/a-vorosiszap-szennyezes-hatasai-125707”
  • 1. szocdem 2010. október 11. 11:27
    „Vagyis nyugodtan mehetünk, és hozhatunk belőlle haza, emlékbe....
    Akkor miért is van ekkora církusz? Az iszap csak a halakra volt veszélyes?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer tonna gipsz a Mátrai Erőműből

Már több mint 10 ezer tonna gipszet szállítottak a visontai Mátrai Erőműből. Tovább olvasom